Galériát építettünk, de nyomott lett a tér
Galériát építettünk, de nyomott lett a tér

Galériát építettünk, de nyomott lett a tér

Galériát építettünk, de mind felül, mind alul nyomott lett a tér

Hagyományos galériát abban az esetben alakíthatunk ki, ha alatta és rajta is biztosítható az úgynevezett állómagasság, az 1,95 méter. Ehhez legalább 4,20-as belmagasság szükséges, ám bizonyos kényelmi szempontokkal megalkudva kisebb méretek esetén sem kell lemondanunk a galériáról.

Hogy mekkora galériát építhetünk, egyrészt függ a szerkezetnek helyt adó szoba nagyságától, adottságaitól, alaprajzától, másrészt attól, hogy a megemelt szintre milyen funkciót betöltő helyiséget tervezünk. Ha nappaliban vagy a nagy belmagasságú egyszobás lakásban tervezünk galériát, az többféle szerepet is betölthet. Leggyakrabban hálószoba kerül a magasba, de van, aki az elmélyedéshez, relaxáláshoz keres kellő elkülönülési lehetőséget, s otthoni irodává, dolgozószobává alakítja a magasban nyert teret. Egy ideális méretű galéria már tartós értéknövelő tényező is, a lakás eladásakor a pluszteret 30-50 százalékban hozzászámolhatjuk az alapterülethez is.

Mielőtt hozzáfogunk az építtetéshez
A munkálatok megkezdése előtt kérjük ki építész, belsőépítész, statikus tanácsát, véleményét. A szerkezeti megoldás kialakítása miatt ugyanis körültekintően kell eljárnunk a teljes biztonság, stabilitás elérése érdekében. Építményünk lehet a falhoz rögzített, de kialakítható olyan önhordó szerkezet is, amely nem kapcsolódik építészeti elemekhez, hanem a saját lábán áll meg. Szabályos galéria esetén szükséges, hogy alatta és rajta is biztosítható legyen a 195 centiméter állómagasság, de tárolótérnek, hálófülkének megfelel a 120-160 centiméteres magasság is. A szabványos, 2,65 méteres belmagasság esetén ne kísérletezzünk, legfeljebb egy-egy ajtó fölé építhetünk nagyobb tárolópolcot.

Funkciók sokfélesége
Felhalmozódott tárgyaink, ruháink elhelyezésére alkalmazható a tehertartó, de nem járható galéria. Ilyen például az előszobai tárolóhíd, ami lehet beépített, szabadon álló, falhoz illesztett, illetve hídszerűen kialakított építmény. Háromméternyi belmagasság már megengedi a fekvőgalériák kialakítását, ahol az alvókuckóban elég, ha ülni tudunk, mérete egy személynek 200×90 cm, két személynek pedig 200×200 cm. Ha éjjeliszekrényt is szeretnénk, 320 cm széles és 300 cm mélységű hely szükséges hozzá. A magaslatban és a nyitott mélységben rejlő izgalmak kedvelt kamaszszobává is tehetik a galériát. A megközelítést biztosító létrák, hágcsók tovább növelik a gyermekkuckó kalandosságát. A galériára érdemes elhelyezni az alvórészt, alatta pedig kialakítható egy kis tanulószoba vagy játszótér, de kerülhet alá ülőbútor, tárolódobozok, kosarak játékoknak, könyveknek.

Sára