Miért fontos a fugázás?
Miért fontos a fugázás?

Miért fontos a fugázás?

Milyen fugaszélesség az optimális?

A hőmérséklet ingadozás hatására az anyagok tágulnak és összehúzódnak, ezért különösen az újonnan épülő házaknál fontos, hogy legyen min. 3-4 mm fuga a padlóburkolatok, illetve min.  2-3 mm a falburkoló lapok (csempék) között, hiszen az új épületek falai/padlója még jó pár évig mozog.

A fuga felveszi a hőmérséklet ingadozás hatására fellépő mozgásokat, a lapok így pl: nem púposodnak fel a melegedés/hőtágulás hatására. Régebbi építésű ház esetében is javasolt a min. 2-3 mm fugaszélesség.

Burkolás előtt célszerű megnézni, hogy az adott lap gyártója milyen fugaszélességet javasol termékéhez, mivel a burkolat alapanyaga és gyártási módszere nagyban meghatározza a termék fugatoleranciáját (pl.: klinker alapanyagú burkolatnál min. 1-1,5 cm-es fugahézaggal lehet esztétikus burkolatot kialakítani).

A kerámiaburkolatok többségét égetés előtt vágják méretre, így nem milliméterpontosak. Ezt a minimális, esztétikai eltérést is kiküszöbölhetjük a fugázással.  Az un. retifikált  – égetést követően méretre vágott, rendkívül méretpontos – lapokat lehet és célszerű kicsi, 1-2 mm fugaszélességgel lerakni.

A rusztikus (hullámos szélű) lapoknál jól mutat akár az

5 mm fugaszélesség is és jobban is mutatnak a nagyobb fugahézaggal. A vörösagyagból készült – hagyományos – Cotto (máz nélküli, húzott) lapoknál – a gyártástechnológiából adódó méreteltérések miatt – akár az 1 cm-es fugahézag is indokolt lehet. (Ehhez viszont már nem jó a hagyományos fugázó!!).

A fugaszélességet a fentieken kívül az Ön ízlése is meghatározza. Amennyiben bizonytalan a fugaszélesség kérdésében rakjon ki néhány lapot a padlóra,

-szárazon, ragasztó nélkül- és próbálja ki hogy tetszik Önnek jobban: szélesebb vagy keskenyebb fugával.

Sára