Építkezők kisokosa: Nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan
Építkezők kisokosa: Nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan

Építkezők kisokosa: Nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan

Kis fürdőszoba praktikus tervezésekor folyamatosan helyhiánnyal küzdünk, de ne gondoljuk, hogy egy nagy fürdőszobát könnyebb berendezni, mint egy kicsit.

Egy nagy fürdőszoba lakberendezési szempontból nem egy kis fürdőszoba nagyban! Segítségképpen összefoglaljuk, milyen szempontokat célszerű figyelembe venni, tekintettel a fürdőszoba nagy méretére és a legmodernebb trendekre.

  1. Evidenciák

Az evidenciák közé tartozik, hogy a nagyméretű fürdőszobát optikailag kisebbé tehetjük sötétebb színek használatával. (Trendi színek a szürke és a fehér árnyalatai!) A nagy fürdőszoba esetében nyugodtan gondolkodhatunk nagy léptékben, vásárolhatunk mindenből nagyobbat: nagyméretű fürdőkádat, zuhanykabint, nagy fürdőszobabútorokat. Beépíthetünk pakoló felülettel rendelkező szárnyas mosdót, duplázhatunk a normálméretű mosdóból, vagy választhatunk eleve dupla mosdót is páros fürdőszobánkba. Használhatunk nagy, sőt óriás méretű, akár márvány padló és falburkoló lapokat is, mert a nagy fürdőszoba „ezt szereti”.

  1. Legyünk merészek!

A nagy fürdőszoba teret és lehetőséget ad a játékra, játsszunk bátran az anyagokkal (ásványok, fa, textilek), színekkel, mintákkal, stílusjegyekkel – nyugodtan keverjük az antik/antikolt- és modern elemeket, de figyeljünk az összhangra!! A terünk maradjon tiszta, tágas, áttekinthető.

  1. Kerüljük el a gyakori hibákat!

A kis fürdőszobában mindent szorosan a fal mellé, vagyis „szögletesen körbe” rendezünk, hogy megmaradjon az élet és mozgástér. Amennyiben ugyanígy járunk el a nagy fürdőszoba esetében is, középen marad egy nagy légüres terünk, egy luft. Amennyiben versenytáncosok vagyunk, s szeretünk a fürdőszobában gyakorolni, ez egyáltalán nem gond, de ha funkcionálisan használjuk a fürdőszobát, akkor a „nagy tánctérrel” elveszítjük az otthonosság érzetét, sőt a fürdőszobánk hangulata lehangolóvá válhat.

  1. Tértagolás, téralakítás

A nagy fürdőszobánk tereit határoló falakkal oszthatjuk logikus használati zónákra. Ez a fal lehet fix beépítésű, vagy átlátszó, de érzékelhető határfelületű, vagy akár paraván is. A teret a világítással is tagolhatjuk. (A színes ledek alkalmazása a fürdőszobákban is divatos!) Megfelelő belmagasság esetén nagy, elegáns kristálycsillárt is tehetünk a fürdőszobába, de ez legyen inkább látványelem. A világítás tervezésekor válasszuk inkább a használati zónánkénti, használati funkcióknak megfelelő világítás kiosztást. Ne feledjük: a fürdőkád formája és mérete alakítja a teret!

  1. Éljünk a tér adta lehetőségekkel!

A tágas tér lehetőséget ad arra, hogy különleges formájú, ívű, szabadon álló fürdőkáddal dobjuk fel a fürdőszobát. A kádat elhelyezhetjük körbejárhatóan, átlósan, vagy igazán nagy fürdőszoba esetén akár a helyiség közepére is (!). Ezekre az esetekre választhatunk csinos, saját lábon álló kádat, akár antik vörös- vagy sárgaréz szerelvényekkel. Mivel a tér lehetőséget ad rá, a kényelem mellett a praktikusságra is gondolva állítsunk be nyugodtan zuhanykabint is. Akár relaxációs/wellness zónát is beépíthetünk szaunával, szoláriummal, infrakabinnal, amelyet színnel, mintával, vagy határoló fallal válasszunk le a fürdőszoba többi részétől.

  1. Formák, minták és bútorok

Amennyiben építjük, és nem átalakítjuk a fürdőszobánkat, játsszunk el a sokszögletű helyiség, a kerek, az ovális, vagy a páros kád gondolatával, az íves és osztott ablak megoldásokkal. Négyszögletes helyiség harmóniáját fokozhatjuk, ha kerek vagy különleges tükörrel dobjuk fel. A nagy fürdőszoba „elbírja” a mintás, indás vagy geometrikus burkolatokat, a nem szokványos fürdőszoba berendezési tárgyakat, a nagyméretű empire stílusú fotelt, a szófát, a finom szőnyeget, a földig érő függönyt, a klasszikus vonalvezetésű fésülködőasztalt és egyéb, szokatlan berendezési tárgyakat is.

  1. Válasszuk a többet és a jobbat

Ha már befektetünk nagy fürdőszobába, válasszunk egyedi fürdőszoba felszerelést és kiegészítőket, hidromasszázzsal felszerelt kádat, vagy jacuzzit, esetleg süllyesztet medencét, különleges szerelvényeket, smart berendezéseket (pl: szagelszívót, okos wc-t), ne hagyjuk ki a bidét, bidé zuhanyt, illetve a piszoárt sem.

  1. Vizualitás, fenntarthatóság

A jól megkomponált, nagy fürdőszoba egy nappali hangulatával felérő, inspiráló vizuális élmény. A Gulyás Tüzép Otthon Áruházában látványtervezőink mindezt az élményt képi formába tudják önteni az Ön számára. Az esztétikum és a luxus mellett azonban ne feledkezzen meg a fenntarthatóságról sem, válasszon led világítást és víztakarékos szerelvényeket.

Labancz Istvánné
értékesítő

Sára