Válasz az extrém kihívásokra
Válasz az extrém kihívásokra

Válasz az extrém kihívásokra

Tagadhatatlan, hogy a legutóbbi évek időjárását egyre inkább a szélsőségek jellemzik, ami komoly fejtörést okoz a tetőhéjalás kiválasztásakor.

A szélsőséges időjárási anomáliák, a trópusokat idéző, hirtelen és nagy mennyiségben lezúduló csapadék, valamint az ezzel sokszor együtt járó, orkán erejű szél felveti a tetőfedésnek, mint életünk legnagyobb befektetésének fontosságát. Nem elég tetszetős, divatos vagy éppen szakmailag megfelelő tetőfedést választani, olyat kell találnunk, amely mindezen feladatokat egyidejűleg látja el.

A tetőfedő anyagok nagy többsége megbirkózik az esővel, még ha nagy mennyiségben hullik is – ha nem fúj a szél. Sokuk ellenáll a szél tépő, szívó hatásának – ha nem zuhog az eső… Képzeljük azonban el, hogy egy orkán erejű szél közben ömlő trópusi eső rohamának meddig tud ellenállni egy olyan héjalás, amely nem hézagmentesen zárt rendszert alkot? Nem sokáig.

Nos, az IKO felgyűrte az ingujját és egyesével megvizsgálta a fenti problémákat, majd olyan termék szintézisébe fogott, amely a világon jelenleg egyedülálló. Ismertük eddig is az öntapadó hátoldallal ellátott zsindelyeket (pl. IKO Armourshiled méhsejt termékcsalád) és ismertük a laminált zsindelyek robosztus, vastag és megbízható formáit (IKO Cambridge termékcsalád).

Ezen csúcszsindelyek ötvözeteként jött létre a Cambridge Xtreme teljes hátoldalán SBS bitumenből készült öntapadó sávval ellátott, laminált zsindely. Világújdonságként az IKO európai gyárában készül most először olyan zsindely, ami nem csak megfelel az EU szabványainak, de masszívan meg is haladja azt.

Az IKO Cambridge Xtreme könnyedén teljesítette az EU szabvány támasztotta követelményeket, amihez hasonló csak minden 50 évben egyszer fordul elő a természetben (47 Km/óra szélsebesség és ugyanakkor 89 mm/óra eső). A teszt során a tesztfelület aljának nem szabad megcseppennie, ami azt jelzi, hogy a tetőhéjalás vízzárása tökéletes.

Az IKO azonban nem állt meg itt, olyan extrém értékekig vizsgálta az új terméket, amelynek előfordulására gyakorlatilag nem kerülhet sor (61 km/h szélsebesség + 120 mm/h eső). Az IKO Cambridge Xtreme öntapadó laminált zsindelye még ezt az akadályt is teljesítette. Fontos kiemelnünk, hogy az IKO öntapadó zsindelyek akár 220 km/h szélsebességig is viharállók az IKO tesztjei alapján, azonban az erős szél egy bizonyos sebesség felett lehetetlenné teszi a csapadék kialakulását.

Nem elég extrém? A Cambridge Xtreme az egyetlen IKO zsindely, amely már 9,5°-os tetőlejtéstől rakható, egészen függőleges, azaz 90°-os meredekségig!

Sára