A tapétázásról
A tapétázásról

A tapétázásról

Manapság egyre többen részesítik előnyben a „csináld magad” módszert, amit tapétázásnál is alkalmazhatunk. A tapétázásnak is megvannak a maga módszerei, lépései, amiket ha betartunk elkerülhetjük a nem várt kellemetlenségeket.

Nézzük tehát – ha magunk fogunk hozzá szobánk tapétázáshoz – mire figyeljünk oda:

  1. Tapéta vásárlás:

A ténylegesen szükséges mennyiségnél kb.10–15 %-al többet kell vásárolnunk a tapétából, számolva a tapéta méretre szabásakor jelentkező veszteséggel.

  1. Ragasztó megfelelő előkészítése:

A poralapú ragasztót folyamatos keverés mellett adagolva, az adott tapéta típushoz előírt mennyiségű tiszta, hideg vízbe kell szórni és alaposan összekeverni! Pár perc elteltével a keverést ismételjük meg. Fontos, hogy az előírt vízmennyiséggel végezzük a bekeverést, ugyanis több víz esetén túl híg lesz a ragasztó, és nem lesz megfelelő a tapadás.

  1. Felület szakszerű előkészítése:

A régi felület minden esetben legyen száraz, repedés-, zsír-, szennyeződésmentes. A nedves, vagy rosszul szigetelt falaknál, salétromos, penészes felületeknél először a kiváltó okokat kell megszüntetünk, csak ezután kerülhet sor a penészes, illetve salétromos felület kezelésére! Új vakolat esetében a falfelület legyen száraz, minimum 4 hetes, mert a tapétázáskor komoly veszélyt jelent a vakolatban lévő pára, amely kifelé törekszik és lassítja a tapétaragasztó és a tapéta száradását, s ez kifoltosodáshoz vezethet!

  1. Tapétázás lépései:

Először vágjuk méretre a tapétacsíkokat – a tényleges méretnél legyen hosszabb 5–10 centiméterrel. Papír, habosított, vinyl tapéták esetében a ragasztót célszerű korongkefével a tapéta hátoldalára egyenletesen felhordani majd 2/3–1/3 részben összehajtani. Ezt követően hagyjuk pihenni, ázni. A tapéta vastagságától függően 1-5, de akár 10 perc ázási időt kell biztosítani. Nem megfelelő pihentetés esetén a felragasztott tapéta visszahólyagosodik, olyan felületet képezve, mintha levegő  maradt volna alatta. Amire érdemes odafigyelnünk: a tapétázást célszerű az ablak, vagy főfal felől visszafelé haladva elkezdeni, az esetleges átfedések így nem vetnek árnyékot. Az első csík felragasztásánál a saroktól mérjünk ki 2 cm távolságot (53 cm széles tapéta esetén) és vízmérték segítségével jelöljük ki a függőlegest. Az első tapétacsík felragasztásánál nagyon fontos, hogy a függőleges jelölés mellé ragasszuk a tapétát, mert ez a következő tapétacsíkok felragasztását könnyebbé teszi. A tapéta falon történő kisimítása történhet tapétázó kefével, vagy tapétázóhengerrel, középen lehúzva, majd jobbra és balra egyenletesen rányomva az eszközt a felületre préseljük ki a tapéta alatt maradt levegőt/ragasztót a felületről.

Sára