A semleges színek bűvöletében
A semleges színek bűvöletében

A semleges színek bűvöletében

Amikor lakásunk egyes helyiségeinek festéséhez válogatjuk a színeket, ne gondoljuk azt, hogy a semleges színek csakis unalmasak lehetnek.

A neutrális színek különböző tónusváltozatai, árnyalatai és színmélysége rendkívül elegáns és egyben otthonos hatásúak, a fehér modern alternatívái.

Legyünk merészek és játsszunk az acélszürkével, az achátszürkével, a kagylóezüsttel, a grafitszürkével, a Manhattan-szürkével és a szürke további hideg és meleg árnyalataival. Időtlen végeredményt kapunk! Nézz a szürkére úgy, mint ahogy még eddig soha sem tetted! A szürke lehet barátságos, meleg, marasztaló, szerethető. Ha azt mondom barna, azt mondod: unalmas. Én azt mondom: hihetetlen! Mit szólnál egy krémes lattéhoz? Hát nem gyönyörű? Megnyugtat és erőt ad, mint a kedvenc kávéd! Egyszerűen tökéletes! Egy kis arany vagy bronzbarna lakberendezési kiegészítő a latte fal előtt? Szerintem mesés!!! Amennyiben a semleges fehér színt választjuk, vegyük figyelembe, hogy a fehérnek is van annyi árnyalata, mint színes társainak! Amennyiben a szoba természetes fénnyel megfelelően ellátott, elmozdulhatunk a sötétebb vagy elefántcsont fehér irányába, amennyiben hiányzik, válaszd a fényesebb, világosabb fehéret.

A semleges színeket dobjuk fel különböző textúrájú minőségi lakberendezési tárgyakkal: lakkal, bőrrel, üveggel, selyemmel, fém lakberendezési tárgyakkal. Fehér és fehér együttes alkalmazása esetén is használjuk a kontrasztokat pl. azzal, hogy a szegély világosabb fehér, mint a fal fehér színe. A lakás több helyiségben falakon, mennyezeten, bútorokon is jelenjen meg az egy helyiségben már használt semleges szín, erősítsük ezzel is az összhang érzését.

A kiválasztott színt soha ne csak önmagában nézzük, hanem a társított színekkel együtt (ezek elvihetik hideg vagy meleg szín irányába a választott szín hőérzetét), illetve figyeljünk az érzésre, hangulatra, amit belőlünk a szín kivált. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a semleges színek színtársításában adjunk bele egy kis spirituszt és társítsuk a semleges színt feketével, így megőrízhetjük a naturális alapot, de a megjelenés nagyvárosi, dinamikus lesz. Szerezzünk be színmintákat a kívánt szín telítettebb és telítetlenebb színtartományaiból, ezek falhoz illesztésével, színtársításával segíthetjük a választást.

Sára