Kövek, kavicsok, gabionok: Új formaelemek a tájépítésben
Kövek, kavicsok, gabionok: Új formaelemek a tájépítésben

Kövek, kavicsok, gabionok: Új formaelemek a tájépítésben

A Gulyás Tüzép építész szaktanácsadó pultján érdekességeket fedezhetnek fel a vásárlók/látogatók. Az újdonságokat sárga dobozok rejtik. A dobozokban különböző méretű és típusú kövek és kavicsok sorakoznak.

Van itt sima, pormentes díszkavics, a világ legfehérebb márványából, a görögországi Thassos szigetéről, Carrara-fehér, Chateau-bézs, rozé-fehér, arany-okkersárga, Duna-kék, só és bors (gránit) és fekete (bazalt) dekorkavics; selymes fényű, elegáns színárnyalatú luxust sugárzó Provance forgácslapocskák, természetes, tiszta színű kvarckavicsok, elegáns és időtálló fekete-fehér márványtörmelék. Egyszóval „mindenféle” kő és kavics kapható, az akváriumba, terráriumba való akvarisztikai kövektől, a terek, gyalogutak, parkok, japánkertek, fák és virágágyások szegélyezésére alkalmas köveken át, a kerti tavak, sziklakertek, lapostetők, sőt gabionok töltésére alkalmas kavicsokig, kövekig, kődarabokig.

De mik is azok a gabionok? A gabion dróthálóból összeállított olyan drótkosár vagy kőkosár „konténer”, amelybe – a drótháló sűrűségének és a felhasználási célnak megfelelően – különböző méretű, színű és fajtájú köveket rakva határoló felületet képezhetünk. Eredetileg rézsük megtámasztására, földcsuszamlások megakadályozására, partrögzítésre (védekezés céljából), illetve zajvédőként használták a gabionokat, napjainkban azonban már a modern kert- és tájépítés is szívesen alkalmazza őket határfelületként és dekorációs célra egyaránt – akár önmagukban álló „modern szobrok” formájában is. Általánosabb formában kerti ülőpadok, virágtartók, kerítések is készülnek ásvány töltőanyaggal megtöltött gabion vázakból. Így elmondhatjuk, hogy a gabionok kétségkívül érdekes, változatosan használható, sokoldalú építészeti rendszerek. Különlegességüket fokozhatjuk a különböző vázformák és akár színes töltetek használatával. A felhasználásnak és kialakítási módnak csak a fantázia szab határt. Kisebb keretek és dekorkavicsok használata útján a gabionok már beltéri díszítőelemként – zöldfalak, növényfuttatók- is megjelennek, akár vízesésekkel társítva. Mint minden építményhez, így a gabionok kivitelezéséhez is nélkülözhetetlen a gondos előzetes statikai, méretezési, tervezői munka, nagyobb struktúrák építése esetén az altalaj geológiai vizsgálata.

Sára