Laminált parketta: Mire figyeljek vásárlásakor?
Laminált parketta: Mire figyeljek vásárlásakor?

Laminált parketta: Mire figyeljek vásárlásakor?

Amikor leugrunk a sarki pékségbe, tisztában vagyunk vele, hogy ott más, jobb minőségű kenyeret tudunk venni…Tudjuk, hogy a különbség, vagyis a pékek tudása ugyan valamivel drágábbá, de ugyanakkor jobb minőségűvé is emeli a terméket…

Nincs ez másképp a tartós fogyasztási cikkek, adott esetben egy laminált parkettaesetében sem. Amennyi tetszetős, és kedvező árú termékkel, legalább annyi szintén gyönyörű, de mégis lényegesen más, magasabb árfekvésű termékkel találkozni a piacon. Ez utóbbiak pedig valóban hosszú – sok évtizedes – távon is változatlan esztétikai és használati élményt nyújtanak.

Az egyik sarkalatos pont a minőség tekintetében a laminált padló kopásállósága. Ezt a besorolást számok jelzik, a gyengébb minőségűek 21-22-23-as mutatójától a kiváló minőségű laminált padlók 31-32-33-as értékéig.

A padló felhasználási terület besorolását az alábbi vizsgálatok határozzák meg: kopásállóság, dagadás vizsgálat, nyomásteszt, foltállóság és cigaretta csikk ellenállóság.

Ha nagyon szakszerűek szeretnénk lenni, akkor a felhasználási területek szerinti besorolás a következőket takarja: a 21-22-23-as számokkal jelöltek gyenge minőségű csak minimálisan terhelt beltérbe használható laminált padlók, amik kb. 1-2 évre ajánlottak, felmosás nélkül! A 31-32-33-as számokkal jelöltek a magas minőségű közepesen, és erősen terhelt beltérbe ajánlott laminált padlók, amik már extrémebb otthoni használatra is tökéletesek, melyek garancia ideje akár 25 évet is eléri.

A Gulyás Tüzépen épp ezért kizárólag a 31-es, vagy annál magasabb minőségű laminált padlókat forgalmazzuk.

A recept elég egyértelmű: minél alacsonyabb az érték, annál kevésbé lehet a laminátumot tartós igénybevételnek kitett helyre lerakni. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy a kiszemelt parkettát hova szánta a gyártó.

A ritkábban használt vendégszobába, amit tényleg nem veszünk túl gyakran igénybe, gond nélkül lerakhatunk egy 21-es kopásállósággal rendelkező lapot, hiszen hosszú távon biztosítja a vendégek megelégedettségét, a sajátunkéról már nem is beszélve. Viszont, ha a saját hálószobánkról beszélünk – ráadásul azonos burkolatot szánunk a lakásunk többi részébe is, akkor válasszunk 31-est, mert ezek már olyan minőséget képviselnek, melyek gond nélkül bírják a nappalik, közlekedők de akár a konyhák igénybevételét is.

Azonban figyelni kell olyan lényegi különbségekre, mint a kertkapcsolatos nappali, vagy a háziállatok megléte. Ekkor már egy még magasabb, 32-es kopásállósággal rendelkező burkolat a jó választás, így biztosak lehetünk benne, sem az apró homokszemcsék, sem a kedvencünk körmei nem hagynak majd nyomot a laminált padló felületén.

A még ettől is magasabb, 33-as kopásállóságú padlók nagy forgalmú közintézmények irodák, óvodákat, várótermeket tökéletes burkolatai – ami persze nem zárja ki az otthoni használatot sem – és ez esetben garantáltan, hosszú évtizedekre letudhatjuk a laminált padló kérdést.

Sára