Itt az idő, hogy a dizájn a tetőn is megjelenjen!
Itt az idő, hogy a dizájn a tetőn is megjelenjen!

Itt az idő, hogy a dizájn a tetőn is megjelenjen!

Itt az idő, hogy a dizájn a tetőn is megjelenjen! Mindössze 14 hónap alatt az ötlettől a gyártásig: ez az új Tondach V11 dizájn kerámia tetőcserép.

Hogyan készült?

A formatervezés iránti szenvedély, komoly műszaki szaktudás és rengeteg kreatív ötlet: ezek a sikeres termékfejlesztés összetevői.  A tökéletes termék fejlesztéséhez természetesen az összes műszaki paraméternek összhangban kell lennie a kívánt dizájnnal. E tökéletes harmónia megteremtéséhez a Wienerberger – története során először – külső tervezőkkel dolgozott együtt. Az együttműködés eredményeképpen született meg a dizájn tetőfokának számító Tondach V11 tetőcserép!

© Wienerberger Österreich GmbH

Tondach V11 – a dizájn​

 

A V11 dizájn kerámia tetőcserép egyedi “V” formája amellett, hogy biztosítja az esővíz optimális elvezetését, elképesztő fényhatást is eredményez. A jellegzetes fazettakialakítás teljesen új külsőt kölcsönöz a tetőnek. A Tondach V11 modern, mégis időtálló szépségével a dizájn magasiskoláját képviseli.

© Wienerberger Österreich GmbH

Dizájntermék soha nem látott formában

A Tondach V11 igazi dizájntermék olyan építészeti elem, amely elegánsan, de nem hivalkodóan illeszkedik az épület megjelenéséhez. Legfontosabb formatervezési jegye az egyedülálló „V-forma”, a 11-es szám pedig azt jelzi, hogy 1 m2 tetőfelület lefedéséhez;11 darab tetőcserépre van szükség. A tető az épület felületének körülbelül 50%-át teszi ki – ezért is érdemes megjelenésére külön figyelmet fordítani!

© Wienerberger Österreich GmbH

Díjnyertes dizájn

Az F. A. Porsche Studio által tervezett új Tondach V11 dizájn tetőcserepet 2020 októberében mutatták be Bécsben. Az első termékdíjra nem kellett sokáig várni – ez a kerámia tetőcserép lett a German Design Award 2020 nyertese. A German Design Award a németországi formatervezési tanács nemzetközi prémiumdíja. A tanács célja az egyedi tervezési trendek felfedezése, bemutatása és elismerése. Minden évben a világ legkülönbözőbb részeiből származó nagyszabású termék- és kommunikációs pályázatokat díjazza, amelyek úttörőnek számítanak a nemzetközi formatervezési világban.

Tudjon meg többet a Tondach V11 tetőcserépről

A V11 tetőcserép gyártása

© Wienerberger Österreich GmbH

Tondach V11 – a gyártás​

 

Az újonnan kifejlesztett nagyméretű V11 kerámia tetőcserepet préselési eljárással állítják elő a Wienerberger pinkafeldi üzemében. A Tondach – története során először – egy ipari tervezővel, jelen esetben a Studio F. A. Porsche formatervező irodával dolgozott együtt az új tetőcserép kifejlesztésén.

© Wienerberger Österreich GmbH

Az ötlettől a gyártásig

Első lépésben a formatervező iroda által készítettvázlatok és rajzok alapján megalkották a tetőcserép 3D-s modelljét, majd elkészítették a formákat a gyártáshoz. Ehhez pontosan meg kell határozni az esővédelmet, a megfelelő elmozdíthatóságot és a szélszívási biztonságot. Ezután kezdődhetett meg a sorozatgyártás és az értékesítés.

© Wienerberger Österreich GmbH

A titán szín új árnyalata

A Tondach V11 tetőcseréphez a Studio F. A. Porsche a vadonatúj titán színt is megalkotta. Ez a fejlesztés hat hónapot vett igénybe. Különlegessége, hogy a színt külön a pinkafeldi üzem gyártási folyamataihoz és a kiégett, de még máz nélküli cserép (az alapanyag) adottságaihoz kellett igazítani.

Referenciaépületek

Tondach V11 - műszaki adatok

A termékfejlesztés során a legnagyobb kihívást annak kitalálása jelentette, hogyan hozható összhangba a formatervezés az összes fontos műszaki paraméterrel, aminek a tetőcserépnek meg kell felelnie, például a csapadékkal szembeni kiemelkedő védelem vagy a szél szívó hatásának való ellenállóképesség. Itt az új Tondach V11 dizájn tetőcseréppel kapcsolatos összes fontos műszaki információ megtalálható.

V11 műszaki adatok

 

 • FusionProtect felületkezeléssel, antracit, bazalt és titán színekben elérhető
 • Teljes hossz: kb. 48,0 cm
 • Teljes szélesség: kb. 27,2 cm
 • Darabsúly: kb. 4,3 kg
 • Minimum m² igény: kb. 10,9 db
 • Közepes fedési szélesség: kb. 23,3 cm
 • Fedési hosszúság (17–21° tetőhajlásszög esetén): kb. 36,5-38,0 cm
 • Fedési hosszúság (22° tetőhajlásszögtől): kb. 36,5-39,5 cm
 • Fedés: hálóban

  Minimális tetőhajlásszög:

 • 27° tetőhajlásszögtől szabadon átlapolt 
 • 22°-tól csak fokozottan vízzáró 
 • 17°-tól csak vízhatlan (nyomásálló)

V11 termékszínek

V11 FusionProtect bazalt

V11 FusionProtect antracit

V11 FusionProtect titán

GSV