Építkezők kisokosa - Új lakótér kialakítása a régi fölött - Tetőtér beépítése
Építkezők kisokosa – Új lakótér kialakítása a régi fölött – Tetőtér beépítése

Építkezők kisokosa – Új lakótér kialakítása a régi fölött – Tetőtér beépítése

A tetőtér beépítésével egyedi hangulatú, nem megszokott tereket alakíthatunk ki, melyek a tér ferde síkjából adódóan egyedi belsőépítészeti megoldásokat eredményezhetnek. Ezért egyre gyakrabban kerül sor a tetőtéri szerkezet alatti terület beépítésére, mellyel rövid időn belül tudunk a padlástérből új lakóhelyiséget létrehozni.

Az otthonunk padlásterének beépítéséhez körültekintően kell hozzálátni. Mostani cikkünkben megmutatjuk mire kell figyelnie, ha a tetőtér beépítése mellett dönt.
Legyen szó régi vagy új építésű ingatlanról fontos, hogy mindenképp kérjük szakember segítségét, hiszen segítségével reális képet kaphatunk arról, hogy milyen lakóteret alakíthatunk ki.
Az utólagos tetőtéri munkálatok megkezdése előtt – melyre városonként eltérő építési szabályok vonatkoznak – a beépítendő felületet érdemes feltérképezni hőkamerás vizsgálattal, amivel teljes képet kapunk a már meglévő hőszigetelők állapotáról vagy azok hiányosságáról.
A födém alatti rész beépíthetősége nagyban függ az épületünk teherbíró helyzetétől, ezért statikus tanácsát is kérjük ki. A szerkezet statikai vizsgálata mellett a csatorna és vízvezeték rendszer felmérése is elengedhetetlen az új lakótér megalkotáshoz, azért, hogy teljes képet kaphassunk arról, hogy a meglévő közművek képesek-e ellátni az új lakóhelyiséggel járó plusz kapacitást.

A padlásszinten létrehozott új lakórészek belmagassága változó a tetőhajlásszöge és formájától függően. Ahhoz, hogy a kialakított lakórészben komfortosan érezzük magunkat szükség van természetes fényre. A hajlásszög a belmagasság mellett a természetes fényforrást biztosító nyílászárók hosszát, illetve nyitásmódját is meghatározza. Minél alacsonyabb egy tető hajlásszöge (15-55 fok között) akkor felnyíló-billenő ablak beépítésével érhetjük el a legkényelmesebb nyitást. Míg 15-90 fok közötti hajlásoknál billenő nyitási mód a megszokott. Ahogyan a nyílászárók úgy a rajtuk elhelyezett kilincsekről is körültekintően kell döntést hoznunk, melyet a térdfal magasság határoz meg. Alacsony falazatú tetőterekben bármilyen kilincs felrakás optimális lehet, ám ha 110 cm feletti magasság esetében a legkényelmesebb megoldást az alsó kilincs felhelyezése jelentheti.
Ha megvan a terv és már arról is döntöttünk, hogy milyen ablakok kapnak helyet a tetőtéri lakórészben a belső falazat kiépítését is körültekintően kell megtervezni. Tetőtér válaszfalainkat megépítésére legnépszerűbb alapanyaga a gipszkarton. Népszerűsége könnyű súlyában és egyszerű formálhatóságában, nagy teherbírásukban rejlik.
A felsorolt szempontokra figyelve és minden építési lehetőséget végig járva a zöldterületet megtartva terjeszkedve alkothatunk új lakóhelyiséget.

Sára