Szakember válaszol - Nem száradt ki a tűzifa? Mivel fűtsünk? - GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Szakember válaszol – Nem száradt ki a tűzifa? Mivel fűtsünk?

Szakember válaszol – Nem száradt ki a tűzifa? Mivel fűtsünk?

A fűtés szezon beköszöntével napirendi kérdés mivel fűtsük fel otthonunkat? Vagy elázott a tűzifa? A hagyományos kalodás tűzifák mellett a faipari hulladékokból készülő apró száraz fűtőtest lehet megoldás a problémára. De miben különböznek?

A környezettudatos tüzelőanyagként is emlegetett brikettet és pelletet préseléssel és tömörítéssel állítják elő. Míg a brikett nagy nyomáson tömörítéssel jön létre addig a pelletet nagy nyomáson préseléssel állítják elő, amelyekkel nagyobb fűtési értékeket érhetünk el, mint akár a megfelelően kiszárított tűzifával hiszen sokáig izzanak. A pellet gyártása során kizárólag forgácsterméket és fűrészport összepréselve kapjuk meg a kész anyagot, míg a brikett alapanyagául a mezőgazdasági, faipari hulladékok szolgálnak.
A két anyag között a legnagyobb és szembetűnő különbség a termékek közötti méret. A brikettek mérete általában meghaladja az 5 cm-t, szögletes vagy kerek alakú, míg a pellet 10-20 mm közötti méretű. Alacsony nedvességtartalmuknak köszönhetően az égetés közben számottevően kevesebb kondenzvíz keletkezik.
Nagyságukból, tömörségükből adóan helytakarékosság szempontjából is jó fűtőanyag lehetnek.
A pellet és brikett használatakor a megújuló energiaforrásként a tüzelőrendszer védelme mellett földünk jó létét is szolgáljuk.

Sára