Miért érdemes lecserélnem nyílászárókat otthonomon?
Miért érdemes lecserélnem nyílászárókat otthonomon?

Miért érdemes lecserélnem nyílászárókat otthonomon?

Az ajtók és ablakok hatalmas szerepet játszanak abban, hogy házunk, lakásunk gyakorlatilag, energetikailag és esztétikailag is jól működjön. A nyílászárókon keresztül jut be és ki a levegő, biztonságot nyújtanak számunkra, lehetővé teszik a fény bejutását, valamint díszítő szerepet is betöltenek a lakás külső és belső terében.

A jó minőségű nyílászárók évtizedekig „szolgálnak” bennünket, funkciójukat betöltve, de még így is előfordulhat, hogy le akarjuk őket cserélni.

Mik az ajtó és ablakcserék általános okai?
A legnyilvánvalóbb ok, ami miatt lecseréljük nyílászáróinkat, ha azok megsérültek, így már nem képesek biztosítani számunkra az elvárt funkciókat. Bár a nyílászárók élettartama minimum 15-25 év, az elhanyagolásuk következtében az ajtó és ablakkeretek eltorzulhatnak, repedések, penész keletkezhet felületükön, amik csökkentik a nyílászáró élettartamát. Néha megjavíthatók – amennyiben a kár minimális – de sok esetben a cseréjük a jó döntés. Cseréljük, ha jelentősen megsérültek, szivárog rajtuk, mellettük a levegő – s a tökéletes zárás nem megoldható. A műanyag nyílászárók sérülései nem javíthatók, csak gumitömítéseik újítható fel, ezért érdemesebb tömör faajtót vásárolni és karbantartani.
Ugyancsak a cserét indokolhatja, ha energiát (pénzt) kívánunk megtakarítani, s a korábban beépített nyílászárók nem korszerűek, nem zárják ki megfelelően a hideg levegőt, így „az udvart, vagy az utcát fűtjük”, vagyis pazarolják a fűtésre fordított energiát. A modern ablakok esetében figyeljünk oda az üveg energetikai minősítésére, rétegzettségére, gáztöltetére (fokozott hővédő képességű ablakok), szigeteltségére és a tökéletes zárására. Érdemes a rolókra is figyelmet fordítanunk, hiszen a modern ablakok felszerelhetők a fényzáró mellett hővédő/árnyékoló rolókkal is, amelyek szintén segítenek a helyiség hőmérsékleti komfortjának megtartásában.

A nyílászárók cseréje nem olcsó dolog, de jó hír, hogy idővel megtakaríthatjuk az árát a fűtésen és a hűtésen. Érdemes kihasználni a támogatott nyílászárócsere pályázatokat is és olyan nyílászárókat választani, amelyek nem csak jól néznek ki, de tartósan jól is működnek.
Főleg ajtókból rengeteg stílusú és színű változat létezik, léteznek teli és különböző mértékben üvegezett változatok, így könnyű elkapkodni a választást, de amikor választ, soha ne feledje, hogy háza/lakása értéknövelése szempontjából is dönt, így ne engedje, hogy pusztán a stílus és a szín diktáljon választása során. (A megfelelő ajtóhoz válasszon a lakás többi részéhez is illő stílusú és anyagú kilincset.) Az ablakok esetében viszont arra kell figyelnie, hogy az eltérő anyagú ablakok eltérő módon működnek, így különböző célokat szolgálnak.
A régi lakásokban a nyílászárók biztonsági kérdéseket is felvetnek, amely egyrészt az eltelt időnek, másrészt az elhanyagolt állapotoknak köszönhető. A faanyag korhad, az acél rozsdásodik, a műanyag, az üveg elöregszik és reped, törik.
Amennyiben nyílászárói cserére szorulnak, a Gulyás Tüzépen nem csak széles szín és típusválasztékot talál, de a prémium kategóriával is rendelkezésére állunk. Keresse tüzépünk a Borovi minden igényt kielégítő kínálatát, az Invado ajtókat, vagy saját márkás, saját gyártású, kedvező árfekvésű Caesar márkanevű ajtóinkat. Építész szaktanácsadóink magas hozzáértése garancia arra, hogy tökéletes döntést hozzon a nyílászáró kiválasztásakor. Nyílászáróink készlete folyamatosan bővül, tájékozódjon a kínálatról nyílászáró osztályunkon.

Sára