A szakember válaszol: Hogyan gletteljünk szakszerűen
A szakember válaszol: Hogyan gletteljünk szakszerűen

A szakember válaszol: Hogyan gletteljünk szakszerűen

A festési munkálatok előtt, annak érdekében, hogy a végeredmény elvárásainknak megfelelő legyen megfelelően elő kell készítenünk a festendő felületet.

A glettelés a fal hibáinak javítása, fedése, a repedések kitöltése, hézagolása, az egyenetlenségek összesimítása, egyéb hibák, foltok, lyukak nyomainak megszüntetése, a felület homogenizálása, egységessé tétele. (A nagyobb repedéseket üvegszövet hálóval is áthidalhatjuk.) A glettanyag por alakú, amelyet vízzel elkeverve kapjuk meg a vajállagú masszát, a glettgipszet. Figyelem! Mindig a vízbe tegyük a glettet és ne fordítva! Törekedjünk arra, hogy a keverék sima, csomómentes legyen.

A glett bekeverése előtt mérjük fel mekkora falfelületet kell glettelnünk, s csak annyi anyagot készítsünk elő – figyelve a keverési útmutatóban megadott mennyiségekre és arányokra – amennyit a feldolgozhatósági idő alatt elhasználunk.

A bekevert glettből vegyünk egy keveset a glettvasra, majd egy spakli segítségével a kérdéses felületre határozott, simító mozdulatokkal egyenletesen oszlassuk el a glettanyagot a falon.

A felület nagyságától függően használjunk (kisebb hibák esetén) spakli vagy (nagyobbak esetében) a glettvasat.

Rövid száradási idő után (4–8 óra) csiszolópapírral csiszoljuk át (távolítsuk el az egyenetlen felesleget) majd portalanítsuk a glettelt felületet.

Teljes száradási idő után (24 óra) alapozhatjuk a felületet, majd ezt követően festhetünk rá.

Sára