Épületek vízszigetelése
Épületek vízszigetelése

Épületek vízszigetelése

Az építőipar egyik legkényesebb területe az épületek víz elleni védelme, szigetelése.

Ha a víz, a nedvesség, a pára és nem kívánt hatásaiknak kitett szerkezetrészek megfelelő szigetelése elmarad, úgy a csatlakozó részek, terasz-, erkély-, vagy fürdőszoba-burkolatok, akár a szomszédos helységek fal- és padlószerkezetei valamint az építmény teherhordó szerkezeti igen gyors, biztos károsodásoknak vannak kitéve.

A károsodás mértéke az idővel, a nedvesség intenzitásával és a fagyás-olvadási ciklusszámmal egyenes arányban, biztosan növekszik, ezért az alkalmazott vízszigetelések legyenek tökéletesek, és hosszú távon is jól működők.

A vizesedésnek, beázásnak leginkább kitett helyek az erkélyek, teraszok, fürdőszobák és a föld felszíne alatti pincék, alagsorok. Az igaz, hogy még a szigeteletlen vagy hibás vízszigetelésű burkolt felületeken is a víz a lefolyóba, ereszcsatornába javarészt a burkolat felületén folyik el, de a víz a fugákon vagy egy későbbi burkolólap törésnél keletkezett repedésen át, illetve a talajból felszivárgó nedvesség vagy lecsapódó talajpára esetén mindig a burkolat alatti ragasztórétegbe kerülhet.

A bekerült nedvesség pedig továbbszivárog a szerkezet felé, kültéren a tél során megfagy, a burkolat feltöredezik és a lapok elválnak aljzatuktól. A réseken át pedig egyre több víz, nedvesség jut a teherhordó szerkezethez.

A folyamat nem kivételez semmilyen hidegburkolattal. Ezért a kivitelezések során nem elhanyagolható a vízszigetelés elkészítése, mivel a későbbiekben az okozott károk utólagos helyreállítási költsége nagyságrendekkel magasabb az építkezés folyamán beépített szigetelőrétegénél.

A tökéletesen működő szigetelések elkészítéséhez a MAPEI a MAPELASTIC és a MAPEGUM WPS anyagokat ajánlja. Nagy tapadó-szilárdsága miatt a MAPELASTIC cementkötésű, kétkomponensű, repedésáthidaló, víznyomásálló, kenhető vízszigetelő anyag minden szabványos építőipari aljzathoz hozzáköt, legyen az új építésű vagy meglévő, de szilárd állapotú teraszburkolat.

MAPELASTIC a teraszokon, erkélyeken való használatán kívül kiválóan alkalmas akár nedves üzemű helységek- (fürdőszobák, ipari konyhák), medencék és káros környezeti hatásoknak (sóknak, szulfátoknak) kitett betonszerkezetek vízszigetelésére is.

MAPELASTIC előnye még, hogy bedolgozása igen egyszerű, illetve felhordáskor az aljzatának nem kell tökéletesen száraznak lennie, és helyes használatával kizárható a felfagyás veszélye.

MAPEGUM WPS diszperziós, egykomponensű, repedésáthidaló, vízszigetelő folyékony fólia, ami a beltéri, folyamatosan
víz hatásának nem kitett helységek vízszigetelésére használható. A MAPEGUM WPS egykomponensű, vödrös anyagként nem csak egyidőben, hanem több alkalommal is felhasználható. Mindkét szigetelő anyag előnye, és ez főleg a bitumenes szigetelésekkel szemben igaz, hogy jól tapadnak az aljzatául szolgáló beton, esztrich vagy vakolat anyagaihoz, és azokhoz a meglévő burkolatokhoz, melyeket az új burkolás előtt nem kívánnak eltávolítani.

Felületükre, fokozott teljesítményű ragasztóval közvetlenül lehet burkolatot fektetni a plusz szerkezeti rétegek (pl. aljzat- vagy szűrőbeton) kihagyásával, csökkentve rétegvastagságot és a munkaidőt. A szigetelés kritikus részeinek számító csomópontok: csőáttörések, mozgási hézagok, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetők biztonságossá. A MAPEGUM WPS rétegbe ÜVEGSZÖVET HÁLÓT kell beágyazni, ha azt repedésáthidaló fóliaként alkalmazzák.

Ugyan ez szükséges a MAPELASTIC esetében is, ha azt olyan nagy igénybevételnek kitett felületen alkalmazzák, mint a terasz, erkély, úszómedence vízszigetelése esetleg megmaradó, régi hidegburkolatok vagy hajszálrepedéses, erőteljesen sérült aljzatok.

Forrás: www.mapei.hu

Sára