Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban!
Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban!

Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban!

Azt már tudjuk, hogy szigetelni elengedhetetlen. Tudjuk-e azt is, hogyan alapozhatjuk meg stabilan házunk pénztárcakímélő energiatakarékosságát?

Meg kell ismernünk a szigetelőanyagok hővezetési tényező (lambda érték) és vastagság adatainak összefüggését, hogy mindezt figyelembe véve tudjuk a hőtanilag és „pénztárcabarátilag” optimális szálas szigetelőanyagot kiválasztani megépíteni kívánt épületszerkezetünkhöz.


Beépített magastető esetén egy kész szerkezet „U-értéke” (azaz hőátbocsátási értéke) minimálisan  0,25 W/m K kell legyen
a jelenlegi építőipari rendeletek alapján. 2015-től új építőipari szabályozás életbe lépésére számíthatunk, amely a jelenleginél lényegesen szigorúbban kezeli majd az építőipari kivitelezéseket, pl. ez a minimum hőátbocsátási érték jelentősen lecsökken: 0,17 W/m K-re. Persze nem cél, hogy minden építkező hanyatt-homlok elkezdjen beletemetkezni a paragrafusokba, ezért egyszerűre véve inkább megmutatjuk, mit is jelent ez és hogyan fordítható gyakorlati hasznunkra.

Jelenleg a piacon különböző minőségű (hővezetési tényezőjű és vastagságú) szálas ásvány(üveg)gyapot szigetelőanyagok vannak forgalomban és mindnek megvan a maga, gyártó által nem véletlenül ajánlott felhasználási területe. Ferde tető szigeteléséhez is számos variációs lehetőség létezik: sokféle kombinációt rakhatunk össze a különböző lambdájú és vastagsági méretű szigetelőtekercsekből és ezek közül is vannak a szakemberek által a vásárló érdekében preferált megoldások.

Ami miatt érdemes egy ilyen variációs listát tüzetesen végig vizsgálni az, hogy egyértelműen látható belőle, hogy amíg például egy 0,044-es lambdájú szigetelőanyagból több mint 30 cm szigetelési vastagság beépítése szükséges, addig ugyanazon hőszigetelési teljesítmény eléréséhez egy jóval innovatívabb 0,032 lambdájú termékből annak kb. 2/3-a bőven elég! Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a nagyobb vastagsághoz tartozó tartószerkezeti és rögzítő elemek járulékos többletköltsége sokszor jelentősen, a tervezettnél is nagyobb mértékű lehet, így az olcsónak tűnő szigeteléssel végül drága szerkezet készül.

Beépített tetőtérnél a ferde tetőt úgy kell leszigetelni, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsük az esetleges hőhidak keletkezését a szarufák mentén is. Erre az egyik leghatékonyabb módszer még mindig az URSA egyedi XPS-bakos tetőszigetelési megoldása, amelyben a szarufákat extrudált polisztirol bakkal megmagasítjuk meg, és az így kialakított magasabb közöket töltjük ki jó minőségű URSA üveggyapot szigeteléssel. Mindez az URSA SECO PRO tetőfólia családdal, és az egész rendszer gondosan kivitelezett beépítésével együtt már hosszútávú és magas minőségű megoldást garantál.

Padlásfödém szigeteléséhez egyértelműen kiváló, ám akár ferde tető szigetelése is megoldható egy minimum 0,039 hővezetési tényezőjű szigetelőanyag (pl. URSA DF 39) beépítésével.

Tanács: Mindig érdemes szakember tanácsát kikérni, mielőtt az ember hasára csapva felrakja az utánfutóra az épp a héten elérhető legolcsóbb szigetelést! Lehet, hogy pont beleválasztunk a „tutiba”, de egyáltalán nem biztos, hogy az „akciós árban” található az igazi megtakarítás. Meglepő lehet, de bizonyított tény, hogy jobb minőségű anyag használatával sokat megtakarítunk összességében a felhasznált szigetelőanyag m2-en, a munka óradíjon, a kész szerkezet segítségével pedig a ház által fogyasztott energián, és ezzel még a rezsiköltségen is…

Forrás: URSA Salgótarján Kft

Címkék:Szigetelés

Sára