ProKoncept - Az energiatakarékos építési rendszer
ProKoncept – Az energiatakarékos építési rendszer

ProKoncept – Az energiatakarékos építési rendszer

Világszerte gyorsan és hosszútávon növekednek az energiaárak, ráadásul a családi költségvetésnek ez az egyik legjelentősebb része. A legjobb, ha már idejében, még az építkezés előtt gondolunk erre és korszerű, energia-takarékos anyagokat használunk otthonunkhoz. Erre nyújt kitűnő megoldást a most bemutatásra kerülő ProKoncept építési rendszer.

A ProKoncept, építési és energetikai szakértők szerint is olyan rendszer, amelynek meghatározó szerepe van a jövő építészetében. Nem csak, mint építőanyag, de mint egy minden szempontból átgondolt alternatíva napjaink energiatudatos építkezőinek.

Építőelemeink alapanyaga a Neopor. A polisztirol szemcsék között lévő grafit részecskéknek köszönhetően 30%-kal jobb a hő-szigetelő képessége, mint az általában ismert fehér polisztirolnak. A grafit szemcsék „hőtükörként” viselkednek, így növelik a szigetelés hatékonyságát.

A ProKoncept falazó elem olyan bennmaradó hőszigetelő zsaluelem (ICF) melyet betonnal öntenek ki. Így egy lépésben egy kívül-belül hőszigetelt, masszív szerkezetet hozhatunk létre. A rendszer sikere az egyszerű építhetőségében rejlik. A ProKoncept technológia lehetővé teszi, hogy egy lépésben oldjuk meg a szerkezetépítést és a tökéletes, hőhídmentes hőszigetelést.

A ProKoncept Építési Rendszer három részből épül fel: falazat, födém, tető. A ProKoncept házak kiváló hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé, de önmagukban is alkalmazhatók, bármilyen rendszerrel házasíthatók, alkalmazásuk során nagyságrendi különbséget produkálhatunk energiafelhasználásban a hagyományos építőanyagokkal szemben.

Egy anyag hőátbocsátási tulajdonságát az U-értékkel, a hőátbocsátási tényezővel jellemezzük (W/m2K). Ez elárulja, hogy mennyi hőenergia szökik el egy építőelemen keresztül, ha a hő-mérsékletkülönbség 1 fok. Minél kisebb az U-érték, annál jobb a szigetelés és annál jobban takarékoskodhatunk az energiával. A ProKoncept Classic falazatunk „U” értéke ön-magában 0,27 W/m2K. Ez körülbelül fele az építőiparban alkalmazott egyéb falazatokénak. További rendszerelemeinkkel ez az érték akár megfelezhető, legjobban szigetelő elemünk a PKC 40 Platinum 0,12 W/m2K, itt falazatunk szigetelőképessége négyszerese a megszokottnak, így alkalmas passzív házak építésére is.

Mintaoltalommal védett légcsatornás falazóelemeink világ-újdonságnak számítanak. A falazati rendszerelemek együttes alkalmazásával kizárhatjuk a hőhidak képződését. A rendszer a magasépítészet szinte minden területén alkalmazható: fűtött-hűtött lakóépületeknél, pincéknél, irodaépületeknél, iskoláknál, szállodáknál, kórházaknál, fürdőknél és uszodáknál, légkondicionált iparépületeknél, raktárosoknál stb.

 

A rendszer előnyei:

Alacsony építési és fenntartási költség
A ProKoncept Energiatakarékos Építési Rendszernek olyan alacsony a hőátbocsátási tényezője, hogy az így készült házak fűtéséhez 50-70%-kal kevesebb energiára van szükség! A ProKoncept ház készítésénél az építési költségek is csökkennek: könnyen és gyorsan építhető, nem kell külön szigetelni, és az alacsonyabb hőveszteség miatt kisebb kazánra és radiátorokra van szükség.

Télen meleg, nyáron hideg
A minimum 11 cm vastag polisztirol szigetelésnek köszönhetően a fal belső felülete csak 1-2 fokkal emelkedik, így a ház nyáron kellemesen hűvös marad, télen pedig benn tartja a meleget.

Több tér a lakóknak:
25 cm Pro-Koncept fal = 60 cm téglafal A 25 cm-es fal hőszigetelési tulajdonsága egy 60 cm vastag vázkerámia-falnak felel meg. A ProKoncept fal méretének köszönhetően tehát ugyanakkora bruttó terület e-setében jelentősen több hasznos belső terünk lesz.

Környezetbarát, nem allergén, nincs káros kisugárzása
A Neopor biológiailag semleges, a ledarált anyagot gyakran használják talajdúsítóként. Az egyenletes szigetelés miatt a falon nincsenek hidegebb-melegebb pontok, így a pára nem csapódik ki, a fal nem nedvesedik, a penészgombák sem telepednek meg rajta. A Neopor teljesen ártalmatlan az egészségre. Nem véletlen, hogy ilyen anyagba csomagolják a legkényesebb élelmiszereket.

Kellemes közérzet
Mivel az épület tökéletesen szigetelt lesz, a falak belső felülete is szobahőmérsékletű marad. Ezért a szoba közepe és a falak között nincs hőmérsékletkülönbség, vagyis nem keletkezik számottevő belső légmozgás, nem „húz” a fal.

Gyors és tiszta építkezés
A „lego”-szerű elemeket nem kell ragasztani, egyszerűen össze-pattinthatók, a kész vázba könnyen beönthető a beton. Egy szint falazása átlagosan egy-két nap alatt elkészül. Az építkezés helyszíne tiszta marad, a munka zaj- és hulladékmentes.

Időtállóság
A Németországban kidolgozott és továbbfejlesztett – általunk is használt – polisztirol-rendszerből épült legrégibb lakóház ma 50 éves. A labortesztekben olyan körülményeket szimuláltak, melyek megfelelnek egy kb. 100 éves szabadtéren eltöltött időtartamnak, az anyag minősége azonban még ekkor sem romlott. A ProKoncept épület masszív, földrengés biztos, hiszen a térhálós monolit betonszerkezet ellenáll bármely irányú mozgásnak.

Sára