A betonfelületek kezelése
A betonfelületek kezelése

A betonfelületek kezelése

Lássunk néhány példát ezekre a megoldásokra:

A betonfelületek lefedésére, vagy akár pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk.

A legprecízebb megoldást a különböző műgyanták alkalmazásával érhetjük el. A műgyanta bevonatok legnagyobb hányadát az 1–3 mm vastagságban, 2–3 rétegben felhordott bevonati rendszerek alkotják. Felhasználási területük és megjelenésük szerint sokfélék lehetnek. Megfelelő karbantartás mellett tartósak, esztétikus voltukat sokáig megőrzik. Hézagmentes felépítésük miatt fokozott higiéniai követelményeket igénylő területeken bevonatként gyakorlatilag ez a kizárólagos megoldás. Ilyen területek például az élelmiszeripar vagy akár az egészségügy is. A vékonyabb,1-1,5 mm-es bevonatok, kis- és közepes igénybevételre, míg a vastagabb, 2–3 mm-es rendszerek közepes és nagy terhelés esetén javasoltak. A legelterjedtebb univerzális műgyanta fajták az epoxi-gyanták. Kiváló terülő képesség, színezhetőség, takaríthatóság jellemzi őket, kvarccal jól tölthetők. A poliészter gyanták szintén sokrétűen használhatók. Egyes típusainak magas vegyszerállósági tulajdonságai miatt vegyipari területen is alkalmazzák. Gyorsan kötő és az egyik legolcsóbb műgyantafajta. Elsősorban ipari körülmények között szinte mindenhol használható. A poliuretán gyantákat főként nagy rugalmasságuk, repedés és mozgás áthidaló képességük miatt használják, a vinilésztergyantákat pedig különösen jó vegyszer- és hőállósági tulajdonságaik miatt alkalmazzák. Gyors kötésideje, színezhetősége, bedolgozhatósága és jó takaríthatósága miatt nagyobb raktárak és üzemek padozatának felújításakor alkalmazzák az akril gyantákat.

A műgyanta bevonatok elkészítése gyakorlatot igényel, ezért ajánlatos szakembert igénybe venni a munkához. Csak száraz, jól előkészített, alaposan megtisztított felületre lehet elteríteni az anyagot. Alapesetben a jól előkészített betonfelületet normál, beszívódó alapozóval kell kezelni, speciális estekben pedig ún. tapadó alapozóra van szükség. Sokszor találjuk magunkat szembe azzal a problémával, hogy megkopott, foltos, használt betont vagy kőpadlót már nem lehet tisztítani, mert porózus, vagy mélyen beivódott a szennyeződés, amit már nem lehet eltávolítani. Ilyenkor szóba jöhet a festés, amit padlóbevonattal zárunk le. Így a körülményekhez képest egy esztétikus, könnyen takarítható felület alakul ki és a használatot jól tűrő festéssel későbbre tolhatjuk a beton cseréjét.

Sára