Favédelem lazúrokkal - GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Favédelem lazúrokkal

Favédelem lazúrokkal

Hogy ne csak esztétikus, hanem tartós is legyen!

Sokan szeretik lakásukban, környezetükben a faanyag bőséges felhasználását, hiszen a fa nem csak szép, de kellemesen otthonos hangulatot teremt, ráadásul számtalan kedvező tulajdonsága van. Segítségével otthonunkba csempészhetjük a természet apró csodáját is. Ugyanakkor önmagában a fa nem egy tartós anyag, különböző káros hatások érhetik, melyek befolyásolhatják a fa állapotát. Nagyon fontos, hogy a legjobb védelmet adjuk neki, hiszen így a fából készült tárgyaink sokáig gyönyörűek maradhatnak.

Egy közönséges festékréteg képtelen hosszú időn át biztosítani a fa állagának megőrzését, nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal, mint az igazi favédő bevonat. A vastag- és vékony lazúr közti különbséget sokan nem ismerik. Általános tévhit, hogy a lazúr valamiféle pác. Tévhit, hogy a vastaglazúr jobb, mert mint a megnevezése is mutatja „vastag”. Ez ilyen formában nem helytálló.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a vastaglazúr mérettartó faszerkezetekre való, mint például: ajtó, ablak, lambéria. Míg a vékony lazúr nem mérettartó faszerkezetekre, kerítés, kocsi beálló, pergola. A vastaglazúr filmréteget képez a fán, így a mozgó, hőtől, időjárástól mindig táguló és zsugorodó fafelületek megrepednek. Ez egyrészt nem szép, másrészt a repedésen a nedvesség bekerül a fába, és az gombásodhat, szétfagyhat, ily módon szépen-lassan az enyészeté válik az adott tárgy. A megfelelően szárított, mérettartó fafelületeken azonban tökéletesen alkalmazható, ráadásul többféle változatban, például dió, mahagóni, rusztikus tölgy vagy cseresznye színben is kapható.

Egy jó minőségű kültéri lazúr csodálatos színeivel kiemeli fa természetes szépségét az ajtókon, zsalugátereken, kerti bútorokon, miközben meg is óvja azt az időjárás viszontagságaival szemben. A vékony lazúr mélyen beszívódik a fába, és nem képez film réteget, ezáltal légáteresztő és páraáteresztő marad, hagyja lélegezni a fát. Képes együtt mozogni a fával, így a felület sem sérül meg és a gombásodás is elkerülhető. A fa erezete is élénkebben rajzolódik ki.

Sára