menü

Építkezők kisokosa - Miért érdemes hőszigetelni?

Címkék

Érvényes: 2019.07.31-ig

Építkezők kisokosa - Miért érdemes hőszigetelni?

A családi házakban folyó beszélgetések slágertémája a hőszigetelés. Sokat lehet megtakarítani vele, azonban nem mindegy, hogyan végzik el a munkát. Szakszerű és lelkiismeretes kivitelezéssel 50-60%-kal is lehet csökkenteni a fűtési költségeket.
Ennek oka a hőtartó képességben keresendő, a falaknál ugyanis a hőszigetelésen kívül a hőtartó képesség is fontos.

Építkezők kisokosa - Miért érdemes hőszigetelni? illusztráció

Külső oldali hőszigetelésnél a téglafal a lakás belső hőmérsékletét veszi fel, illetve a lakás belső hőmérsékletéhez közeli értéket, és tárolja a meleg levegőt. A szoba hőmérsékletének lehűlésekor pedig cserépkályhaként viselkedik, és melegíti a szobát.
Fontos információ, mely szerint 2020 után az Európai Unió területén csak olyan házak, épületek építhetők, amelyek közel nulla energiaigényűek (7/2006 TNM-rendelet). 2015-től előirányzott szigetelési képesség értéke maximum 0,26 W/m2K, ez 2020-tól 0,2 vagy 0,22 W/m2K értékűre várható. A passzívházak hőátbocsátási tényezőjét 0,15 W/m2K érték környékén határozzák meg. Az új Széchenyi Tervben ez az érték 25 W/m2K/év újépítésű épületek esetében. Tehát az idő előrehaladtával a hőszigetelés tekintetében folyamatos szigorítás várható.

Mi okozza az épület hő­vesz­teségét?
Ami a hőszigeteléstől függ:

  •  Homlokzati falakon, beleértve a nyílásáthidalókat és ablakkávákat ~40%
  •  Tetőn, beleértve a padlásfödémet és a koszorúkat ~20%
  • Padlókon, beleértve a pincefödémet és a lábazatot is ~10%

Ami nem függ a hőszigeteléstől:

  • Fűtési rendszer hatékonysága ~10%
  • Homlokzati nyílászárók ~20%  
    Építkezők kisoksa - Miért érdemes hőszigetelni? 1 - 1

Tévhit, hogy a szigetelés csak télen jár előnyökkel, a télen elérhető 50-60% energia megtakarítás mellet, nyáron is fokokban érezhető a különbség, sőt a klíma berendezés beüzemelésének költségét is megtakaríthatjuk. Általában meglepetésként hat az emberekre, amikor megtudják, hogy a lakásuk hőmérsékletének 1 fokkal történő csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint az egy fokkal való felfűtése.
Már az is hatalmas előrelépést jelent, ha csupán a napsütötte déli falat szigeteljük egy 5-10 centiméteres réteggel, mert már ennek hatására is annyival csökken a hűtési költség, hogy a szigetelésre fordított összeg egy nyár alatt is megtérülhet, de persze ideálisabb a hőérzet szempontjából, ha valamennyi fal egyenletes vastagságú szigetelést kap.
Ehhez kapcsolódóan tudni kell, hogy a szigetelőanyag R-értéke sokkal jobban mutatja az anyag minőségét, hőtartó képességét, mint a vastagság. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége. A magasabb R érték nem csak télen, hanem nyáron is nagy előnyökkel jár, sokkal hűvösebb levegőt biztosít otthonunkban, a különbség fokokban mérhető.
Fontos, hogy a hőszigetelés vastagságán ne „spóroljunk”, 2-3 cm-rel vastagabb hőszigetelés a beruházás költségét nem emeli meg jelentős mértékben, azonban később a hűtés-fűtés folyamán jelentős megtakarítást eredményez az energia felhasználásában. Érdemes a felújítás előtt gondosan megtervezni a hőszigetelésként felkerülő rendszertípusokat figyelembe véve az igényeinket, a műszaki paramétereket, a pénztárcánkat. Mindenképpen ki kell emelni, hogy csak rendszergaranciával rendelkező termékeket vásároljunk.

Építkezők kisoksa - Miért érdemes hőszigetelni? 2 - 1

A legnagyobb hőszigetelést gyártóknak komplett rendszerük van a hőszigetelésre. Ez a rendszer a hőszigetelő anyagon kívül minden szükséges kiegészítőt is tartalmaz, tehát a ragasztót, az üvegszövethálót, a szükséges dübeleket, lábazati síneket és még az alap- és fedővakolatot is. A legnevesebb gyártóknál a rendszerben kínált elemek tökéletesen passzolnak egymáshoz. Különösen fontos ez azért, mert a szigetelés olyan igénybevételnek van kitéve, melynél az anyagok méretállandósága nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek. A nem megfelelő nyomószilárdságú anyagok könnyen sérülnek, zsugorodásra hajlamosak.

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról! instagram_logo