Betonozás télen? -
Betonozás télen?

Betonozás télen?

A betonozás egy kifejezetten olyan munkafolyamat, amely igényli a száraz és meleg időjárási körülményeket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy máskor nem lehet betonozni, azonban Magyarországon általában az októbertől áprilisig tartó időszak nem a legmegfelelőbb arra, hogy ilyen munkálatokat végezzünk. Ennek csupán az az oka, hogy a beton kötéséhez a legoptimálisabb a +15 Celsius fok. Az említett időszakban viszont az éjszakai időszakok hűvösebbek, amely nincs jó hatással a beton megkötésére. A modern építőiparban viszont nagy a kereslet a folyamatos építkezésekre, így már van megoldás arra is, hogy a betonozási munkálatokat mínusz fokokban is kivitelezni tudják. Ma már léteznek olyan fagyásgátló, szilárdulást- és kötést gyorsító adalékanyagok, melyek segítségével probléma mentesen megoldható akár egy teljes ház felépítése.
Érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor egy magasabb szilárdságú 42,5-es cementet alkalmazzunk, még akkor is, ha árát tekintve drágább kategóriába tartozik. A magasabb szilárdságú cement használatával a beton hamarabb eléri szilárdságát. A beton-víz-cement arányát folyósító szerrel lehet csökkenteni, és megfelelő adagolással a beton végszilárdsága akár több osztállyal is megnövekszik, illetve ezzel együtt a télen nagyon fontos korai szilárdsági értékek is magasabbak lesznek. A folyósító szereknek két jó hatása van. Az egyik az, hogy a szilárdság növekedésével hamarabb eléri a kritikus szilárdságot, a másik pedig az, hogy az esetleges fagyás következtében létrejött szilárdság romlás esetén remélhetően elegendő lesz a betonban lévő tartalék, a végső szerkezet megfelelő működéséhez. A folyósító szerek helyes kiválasztásakor jó, ha ismert annak mellékhatása, tehát ez esetben célszerű kötés gyorsító mellékhatású folyósító adalékszer mellett letenni a voksunkat. Ez lehet hagyományos naftalin-szulfonát alapú termék, mint például a Mapei MAPEFLUID N200. Viszont lehet PCE alapú adalékszer is, mint például a Mapei Dyanamon SR1 vagy Mapei Dynamon SP1.
Kiváló lehetőség a kötés és szilárdulás gyorsító adalékszerek alkalmazása is.
A Mapei MAPEFAST CF1 kötésgyorsító a víz molekula láncát megváltoztatva éri el a gyorsabb beton kötést. A Mapei Dynamon HAA szilárdulás gyorsító használata pedig magasabb korai szilárdság értékeket eredményez a hideg időjárás esetében.
A helyi időjárási körülmények és a hőmérséklet mellett a beton típusa és az alkalmazott védelem együttesen határozzák meg a munka sikerét!

Sára