Lakberendezői rovat - Egységes anyaghasználat -
Lakberendezői rovat – Egységes anyaghasználat

Lakberendezői rovat – Egységes anyaghasználat

Sokat hallottunk már az összenyitott kommunikációs tér lehetőségeiről, előnyeiről és hátrányairól. Vannak, akik ellenzik, mások azonban kedvelik, hogy párhuzamosan történnek a családi élet eseményei, nincsen elszeparálva senki és semmi.
Megbízóim, a két kisgyermekes házaspár újépítésű házuk nappali, konyha, étkező és előszoba megtervezésével kerestek meg. Az általuk összegyűjtött inspirációs képek alapján egyértelmű volt, hogy teljesen letisztult, átlátható térben gondolkoznak, igen kevés nyitott tárolóval.

Sokszor, sokféleképpen kell a lakberendezőnek megoldania a feladatot, jómagam szeretek a belsőépítészet adta eszközökkel élni, és a beépített bútorokat, falpaneleket is egységesen kezelni, mintegy összeolvasztani ezáltal a funkciókat és a formákat. Ebben az esetben különösen indokolt volt, hogy ne érezzük a határokat, mivel az L alakú konyha rögtön a nappali funkcióba torkollik, a térbe beforduló pozitív sarok mögött helyezkedik el egy kamra-előkészítő helyiség, melynek ajtaja bútorajtóként álcázva beleolvad az elemek sorába. Így fordulhat elő, hogy a beépített hűtőszekrény oldalkorpusza a nappali szekrény egyik oszlopává lesz, és válik természetessé, hogy anyaga először hátfalpanelként, majd az ablakos falon játékos falpanelként folytatódik

De a közlekedőben, az előszobában is azonos anyaghasználat jellemzi az enteriőrt, belépve a lakásba a tükrön keresztül már elősejlik a benti tér, és a bejárattal szembeni üvegfalak függönysín takarója is végigfut a teljes oldalfalon, majd a nappali azonos anyagú falpaneleinél ér véget. Mivel ily módon a középszürke nagy mennyiségben van jelen, a padló anyaga, a betétek faszínének meleg tónusai ellensúlyozzák az előzőek hűvösségét; a bárszékek és lakástextíliák pedig végül teljesen kiegyenlítik a küzdelmet.

Lakberendező: Nagyné Koch Noémi

Sára