Építkezők kisokosa - Tetőfóliák - Melyiket válasszuk? -
Építkezők kisokosa – Tetőfóliák – Melyiket válasszuk?

Építkezők kisokosa – Tetőfóliák – Melyiket válasszuk?

Tetőfóliák közül páraáteresztő és párazáró fóliákat különböztetünk meg. A Gulyás Tüzépen több méretben és sűrűségben is megtalálják a termékeket, a tökéletes kiválasztásában pedig építőanyagos szaktanácsadóink segítenek.

Páraáteresztő fólia
A páraáteresztő tetőfóliák feladata az, hogy a belső térből a külső felé érkező párát áteresszék. Páraáteresztő fóliát egyszeresen átszellőztetett tetőszerkezetek esetében szoktak alkalmazni. Az egyszeres átszellőztetés azt jelenti, hogy légrés csak a tetőfedő anyag és a tetőfólia között van, a tetőfólia és a szigetelőanyag között nincsen. Itt a légrés a nedvesség elvezetésére szolgál, illetve segíti a szellőzést.

Párazáró fólia
A párazáró fóliák éppen ellentétesen működnek, mint a páraáteresztő fóliák. Az ő feladatuk, hogy a párát ne engedjék át, rajtuk csapódjon le. Párazáró tetőfóliákat kétszeres átszellőzés esetében szoktak alkalmazni. Itt két helyen is van rés: az első a tetőfedő anyag és a tetőfólia között, pont, mint az egyszeres rétegrend esetében.
A légrés feladata is megegyező. Viszont ebben az esetben van egy második légrés is, amely a tetőfólia és a hőszigetelés között helyezkedik el. Erre a légrésre azért van szükség, mert itt párazáró fóliát alkalmazunk és a lecsapódott nedvességet ez a légrés szellőzteti ki. A külső fólia tehát ebben az esetben párazáró fólia. Belső fólia (a hőszigetelés és a belső burkolat között) mind az egyszeres, mind a kétszeres átszellőztetés esetén párazáró fólia.

Tetőfóliákkal szembeni követelmények
A tetőfólia megfelelő kiválasztása nagyon fontos, hiszen rossz választás esetén a javítás (csere) költsége a fólia árának sokszorosa lehet, hiszen szakszerűen csak a cserép és a lécezés elbontásával lehet kivitelezni. Ezért fontos, hogy az élettartama is megfelelően hosszú legyen. A fóliáknak, alátéthéjazatoknak számos, esetenként egymásnak ellentmondó követelménynek kell megfelelnie.
-vízzáró tulajdonságúnak kell lennie (W1, alacsonyabb követelmény esetén W2 fokozat)
-megfelelő szilárdságúnak kell lennie a fellépő erőhatások hosszantartó elviselése érdekében
-megfelelő hőállóságúnak kell lennie, hogy a cserép alatt előforduló hőmérsékleti viszonyokat is tartósan elviselje
-páratechnikailag megfelelőnek kell lennie az adott feladathoz

Tetőfólia alkalmazástechnikai útmutatója:

-A tetőfóliát a fa fedélszerkezet szarufáinak tetejére szegezéssel kell rögzíteni min. 2 cm-es belógással.
-A szarufára rögzítést végigfutó rögzítő – távolságtartó ellenléccel kell biztosítani.
-A tetőfólia a hőszigetelésre közvetlenül nem építhető be. Az eresztől indulóan, a szaruállásokra merőlegesen kell fektetni. Az átfedéseket 10 cm átlapolásokkal kell biztosítani. (Szarufára történő kivitelezésnél csak a szarufák fölött lehet toldani.)
-Az eresznél a tetőfóliát úgy kell kialakítani, hogy az esetlegesen azon kifolyó csapadékvíz a homlokzatot, ereszt, párkányt nem áztathatja.
-A tetőfóliával készülő tetők átszellőzésének lehetőségét a keményhéjalás és az tetőfólia, valamint a fólia és az alkalmazott szigetelőanyag között is ki kell alakítani és a megfelelő mértékű átszellőzést minden légrétegnél biztosítani kell.
-A tetőfedésen átvezetett kémények, szellőzők stb. fémlemez-szegélyezéssel készülő szerkezeti kialakítása esetén az tetőfóliát a fémlemez-szegély tervezett magasságáig fel kell vezetni és azt mechanikai módon, vagy ragasztással kell rögzíteni.
-A tetőfóliát a tetőfedés fémlemez kiegészítő szerkezetei alatt is át-, illetve fel kell vezetni.
-A tetőfólia kivitelezését úgy kell megtervezni, hogy a tető teljes lezárásáig a szél a fólia alá kapva azt ne károsítsa.
-A tetőfólia beépítését követően maximum 1 hónapon belül a keményhéjalást is el kell készíteni. A tetőfólia önálló fedésként nem alkalmazható!

Sára