GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
Szakember válaszol – Hőhidak kialakulása – Miért penészesedik a fal?

Szakember válaszol – Hőhidak kialakulása – Miért penészesedik a fal?

Főként téli időszakban fordul elő ez a probléma. A szobában nem fűtenek eléggé, a legtöbb esetben anyagi okokból, a fűtési költségek lejjebb szorítása érdekében. Gyakori probléma, hogy régebbi épületek szigetelése, ablakcseréje után penész jelenik meg a szobákban. A penészgomba spórája az egészségre is rendkívül káros. Kialakulásának okai között a magas páratartalom, illetve az alacsony falfelületi hőmérséklet állhat. A „fertőzött” falfelületet lehet kaparni, festeni, lefújni mindenféle vegyszerekkel, de ezek csak átmeneti megoldások. A kiváltó okokat kell megszüntetni, amelyek sajnos komoly költséggel járhatnak: a penészesedés oka gyakran az épület szerkezei elemeinek a hibáira vezethető vissza.

Miért alacsony a fal felületi hőmérséklete?
A fal valószínűleg hőhidas. A hőhíd olyan felület, aminek jobb a hővezetési képessége, mint a környezetének, emiatt télen jobban lehűl. Hőhíd mindig van, az egyedüli cél a hőhidak minimalizálása lehet, ennek eszköze a hőszigetelés, azonban ha a tervezés/kivitelezés során a csomópontok kialakítására nem ügyeltek kellően, akkor a hőhíd orvosolása szinte lehetetlen.

Mi az a hőhíd?
Hőhídnak nevezzük a határolószerkezet minden olyan helyét, ahol többdimenziós hőáramlás és hőmérséklet-eloszlás alakul ki.
Teljes képet a hőhidakról, illetve pontos felületi hőmérsékletről egy hőkamerás vizsgálat adhat. A Gulyás Tüzépen kollégáink is foglalkoznak hőkamerás épületdiagnosztikával, érdemes őket felkeresni akár megelőzés céljából is.

Sára