Egyenletes falfelületek titka - Glettanyagok típusai, tulajdonságai
Építkezők kisokosa – Egyenletes falfelületek titka – Glettanyagok típusai, tulajdonságai

Építkezők kisokosa – Egyenletes falfelületek titka – Glettanyagok típusai, tulajdonságai

Építkezők kisokosa - 2022. április

A glettelés fontossága építkezés vagy felújítás során az egyenletes falfelületek kialakításának elengedhetetlen részét képezik, hiszen segítségükkel készíthető fel a falrész az utolsó díszítő réteg befogadására. Azonban, mint oly sok éptőipari terméknél itt is számos típus közül kell kiválasztani azt a terméket, ami befogadó felülethez a legalkalmasabb.
Simítóanyagok választása során az esztétikai szempontok mellett tisztában kell lenni a piacon megtalálható választékkal, azoknak tulajdonságaival. A szükséges glettanyag milyenségét több műszaki paraméter is meghatározza: figyelni kell a felhasznált kötőanyag milyenségére, a falazat típusára, a helyiség páratartalmára, illetve arra, hogy milyen záró réteget kap majd a falazat.  Körülményektől függően pl. gipszbázisú, meszes, cementes vagy diszperziós glettanyagból választhatunk. A felületi hibák javítására bel- és kültérben is szükség lehet ezért a segédanyag gyártó cégek egyaránt készítenek javítóanyagokat mind a két felületre.
Az alkalmazási terület meghatározza a felületen található repedések, lyukak, hibák javítására szolgáló simító anyag típusát. Beltérben történő munkákhoz általában gipszbázisú anyagot alkalmaznak leginkább. Azokban a helyiségekben, ahol kívül-belül magas a nedvességterhelés mésztartalmú segédanyagra van szükség, hiszen kiváló páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, ezzel segítve a szellőzést. Diszperziós glettanyag használata akkor ajánlott, ha az adott beltéri helyiségben magas a nedvesség. Magas mechanikai hatásoknak kitett terekben pedig cementbázisú anyaggal tüntethetőek el a falazaton található repedések, lyukak.

Építkezők kisokosa - 2022. április

A gyártók a javítóanyagok esetében felhordási mélységeket milliméretben határozzák meg. Az egyenletes falfelület kialakításához mélységétől függően vékony, illetve vastag glettről beszélhetünk. Vékony anyagot áltálában kisebb, felületi hibák javítására 0-10 mm-es mélységben javasolt alkalmazni. A mélyebb repedések eltüntetésre vastag verziót szükséges felhordani a csomagolásokon meghatározott milliméterben.
A simítóanyagokat zsákos, illetve vödrös kiszerelésben is megtalálhatóak kínálatunkban. A por alapú anyagok akár kézzel is kikeverhetőek, azonban a teljesen homogén, egynemű gletthez célszerű fúrógépre szerelt keverőszárat használni.
A tárolása során vödrös anyagoknál figyelni kell arra, hogy nem szabad a vödröt tető nélkül hagyni, nehogy kiszáradjon, illetve a közvetlen napsütéstől is fontos megóvni.
A simítóanyag mennyisége nehezen meghatározható, hiszen azt a repedések, felületi hibák nagysága, mélysége, illetve a glettelni kívánt falrész határozza meg.

+1 tipp! Ne vásároljon egyszerre nagy mennyiséget egyik anyagból sem hiszen mint oly sok építőanyag esetében itt is számolni kell a szavatossági idővel.

Sára