Építkezők kisokosa - Otthont biztos alapokkal – Téglatípusok -
Építkezők kisokosa – Otthont biztos alapokkal – Téglatípusok

Építkezők kisokosa – Otthont biztos alapokkal – Téglatípusok

Amikor megszületik az elhatározás, hogy egy új otthont építünk számtalan kérdést kell magunkban letisztázni. Azonban az egyik legkardinálisabb melyről nem lehet eleget beszélni az otthonuk alapját képző tégla milyensége. Ehhez azonban jó, ha tisztába vagyunk azzal, hogy a termék milyen szerepet fog betölteni leendő otthonunkban (főfal, térelválasztó, válaszfal), illetve milyen hő és hangszigetelő tényezőt kívánunk vele elérni. Emellett nem elhanyagolható a méret, az anyag, a teherebírás és nedvességtartalom sem.
Míg régen elég korlátozott lehetőségek közül választhattak az építtetők, felújítók addig ma már számtalan gyártó kínálatából választhatják ki azt a falazót mely nagyban meghatározza az épület jellegét, illetve jövőjét. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a piacot meghatározó hagyományos, illetve okos falazóanyagokat.

Nagyszüleink idejében a házak zöme hagyományos kis téglákból, vályogból épültek melyekkel még az ingatlanpiacon ma is találkozhatunk, ezért jó, ha ismerjük őket hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy ilyen falazattal rendelkező ingatlan felújításába vágunk bele. A vályog évtizedek óta ismert falazóelem, melynek előnye mindenki számára ismert, – télen meleg, nyáron hűvös – azonban nagyon rosszul viseli a nedvességet, melynek hatására elveszíti szilárdságát és az adott épület veszélyessé válik.
A családi házak jelentős része a régi hagyományos kisméretű tömör téglákból készültek, hiszen a falvastagságát könnyedén variálhatóvá tették. Azonban hiába az egyik legnépszerűbb és közkedveltebb építőanyag volt a piacon a 2020-től hatályos hőszigetelési ,,közel nulla” energiaértékek már nem teljesíthetőek vele.
Napjainkban a legelterjedtebb építési mód a vastag fal és plusz hőszigetelés kialakítása, melyek elérésére ma már úgynevezett okos téglákkal “költséghatékonyabban” akár, utólagos hőszigetelés nélkül is kivitelezhető. De mitől válik egy tégla okossá?
A gyártás során a kerámia üregeit kőzetgyapottal töltik meg ezzel biztosítva a hőszigetelést mellyel így masszív, strapabíró, környezetkímélőbb falazatot kaphatunk. Míg a Porotherm Thermo téglákkal az előbbi leírt módon érhető el a kívánt hőszigetelési tényező addig a Porotherm Klíma tégla esetében az üregsor duplázása teszi lehetővé ezt a szigetelő képességet. Azonban a hő és hangszigetelés nem minden, hiszen ma már a piacon találkozhatunk olyan falazóelemmel, a Porotherm X-therm megerősített X-alakú belsőbordázatának köszönhetően kiemelkedően energiahatékony otthont tudhatunk biztos alapokon. Az „X” alakú bordaszerkezetén keresztül a hő hosszabb utat tesz meg, ezáltal hagyományos tégláinkhoz képest akár 50%-kal jobb a hőszigetelő képessége.

Essen a választás bármelyikre jól gondoljuk át döntésünket, hiszen otthonunk alapját nem lehet egyik a napról a másikra lecserélni.

Sára