Szakember válaszol - a hófogók fontossága a tetőn!
Szakember válaszol – Veszélyforrás a téli időszakban – a hófogók fontossága a tetőn!

Szakember válaszol – Veszélyforrás a téli időszakban – a hófogók fontossága a tetőn!

Télen a frissen lehullott hónak szinte mindenki örül – főleg a család legkisebb tagjai – azonban, ha ez nagy mennyiségben érkezik akkor az utakon, járdákon, illetve házak tetőin is gondot okozhat. A frissen hullott havat a járdákról, utakról egyszerűen el lehet takarítani ellenben a tetőszerkezetek esetében, már a tervezés során gondolunk kell a lezúduló hótömeg megakadályozásáról.

A tetőn nagy mennyiségű hótömeg a mínusz fokokban megtapad, rájegesedik a cserepekre ami a napsütéses órák során olvadásnak indul, hatalmas baleseti forrást jelentve. A szilárd hómennyiség lezúdulásának megakadályozásra a tetőfedő anyaggyártó cégek számos megoldást kínálnak. A szakemberek a leggyakrabban a tetőszerkezet teljes felületén történő csapadék megfogását ajánlják, mellyel így a legbiztosabb védelem érhető el ilyen pl.: a hófogó cserepekfém hófogók, illetve olyan hófogó rácsok melyeket a szerkezet felületén sűrűn elhelyezve a nagyobb hótömböket veszélytelen méretű darabokra tagolhatjuk. A nagy mennyiségű szilárd csapadék a tetőszerkezetben is nagy kárt tehet hiszen, ha hetekig nem olvad el a csapadék akkor huzamosabb ideig nagy terhelésnek van kitéve, ami az alacsonyabb hajlásszöggel rendelkező tetőkön okozhat szerkezeti problémát.
Ne feledkezzünk meg a tető alatt kialakuló jégképződmény eltávolításáról sem, hiszen olvadáskor vagy esetleg erős hófúvásnál ezek is kockázatot jelenthetnek.

GSV