A hőszigetelés fontossága - Ismerkedjünk meg a szigetelőanyagok fajtáival
Építők kisokosa- A hőszigetelés fontossága nem kérdés – Ismerkedjünk meg a szigetelőanyagok fajtáival

Építők kisokosa- A hőszigetelés fontossága nem kérdés – Ismerkedjünk meg a szigetelőanyagok fajtáival

A mai építészeti előírások szerint egy épület sem újulhat vagy épülhet megfelelő szigetelés nélkül. A kinti hideg beáramlásának meggátlása és a belső meleg megtartása, az épületek hővesztesége és környezetünk védelme a megfelelő szigeteléssel kivitelezhetőek.

 

A piac számos terméket kínál a hőveszteség meggátlására. Következő cikkünkben összegyűjtöttük a legismertebb szigetelésre szolgáló anyagokat.
A tervezés során tisztában kell lennünk azzal, hogy a beépítés helyétől függően kell a különböző alapanyagú termékek közül, a megfelelő műszaki adottságokkal rendelkező anyagot kiválasztanunk külső homlokzati és belső szigetelésekhez. A piacon az EPS, XPS, PUR hab, fagyapot lemezek mellett a legközkedveltebb szigetelési anyag a kőzet- illetve az üveggyapot. De

mi a különbség a felsorolt anyagok között?

 

  • EPS lemez, azaz expandált polisztirol hablemez közismert nevén hungarocell. A fehér színű lemez a homlokzati hőszigetelő anyagok tekintetében az egyik legolcsóbb megoldást kínálja felhasználói számára. Nagy szilárdságával, nedvesség ellenálló képességével a közkedvelt termékek egyike. Kiváló hőszigetelő tulajdonsága és felületi húzószilárdságával széles körben felhasználható. A folyamatosan bővülő hőszigetelési igények kiszolgálására az EPS szürke grafit szemcsék hozzáadásával nagyobb hőszigetelés eléréshez készülő lemezek is megtalálható piacon található. Fehér és szürke változatát leggyakrabban homlokzati szigetelésnél alkalmazzák.
  • Az extrudált polisztirol hablemez közismert nevén XPS zártcellás hőszigetelő nedvességnek kitett helyeken alkalmazható, például lábazatok szigeteléshez. Nyomószilárdsági értéke jó teherhordóvá teszi.
  • kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok természetes anyagukból (ásványgyapot) adódóan kiváló hőszigetelő képességgel, páraállóságával és A1-es besorolású tűzállóságával közkedvelt hőszigetelő. Nagy súlya miatt a falra való felfogatásnál fém dübel használata kötelező. Olyan falazatok szigeteléséhez ajánlott, amelyek ,,légző” szigetelést igényelnek. Fontos tudni, hogy az ásványgyapot szigetelők nem zsugorodnak és hőszigetelő képességük az épület élettartamáig megmarad.
  • Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkező üveggyapot leggyakrabban alkalmazott hőszigetelési technikák egyike. Melyet könnyű formálhatóságának, közepes tűzállóságának és könnyű súlyával ért el. Leginkább terek szigeteléséhez alkalmazható.

 

A jó minőségű szigetelő anyag kiválasztása nagyon lényeges, ám hiába van meg a megfelelő anyag, ha a beépítés során nem elég körültekintéssel és szakértelmemmel kerül felhelyezésre, mivel így több kárt okozunk, mint hasznot.
Gyakori hibák, hogy utólagos hőszigetelésnél nem fordítanak elég figyelmet a páratechnikai követelményekre vagy megfelelő légtömörség nem alakul ki. Ezért minden esetben szakértői segítséget kérve kezdjünk hozzá a megfelelő szigetelés eléréséhez.

 

Sára