Tetőfólia típusok - Melyiket, hova?
Tetőfólia típusok – Melyiket, hova?

Tetőfólia típusok – Melyiket, hova?

Kezdjünk építkezésbe, felújításba a munkafolyamatok során számtalan kérdés merülhet fel. Az egyik ilyen kérdés a tetővel kapcsolatban a tetőfólia milyensége hiszen beépítéstől, használattól és a hajlásszögtől változhat milyen fólia kerüljön beépítésre.

A tetőfólia legfőbb feladata, hogy a cserépfedés alá beszivárgó csapadékot elvezesse az eresz felé. A változó igényeknek megfelelően a piacon számos gyártó terméke közül válogathatunk. Felhasználástól függően két nagy csoportba sorolhatjuk a tetőfóliákat:

Hagyományos tetőfólia: ezek a fóliák, olyan tetőknél ajánlottak, ahol a tetőterek nem kerülnek beépítésre. Használata esetén a tetőfólia megvédi a padlásteret erős szélben a cserépfedések között bejutó porhótól, viharban a sok csapadéktól. Beépítéskor a fólia és a cserépléc közé legalább 5 cm vastag ellenléc szükséges. Ezeken belül is többféle típus létezik, mint például hőtükrös, szövet alapú; polipropilén hálóval erősített, mikro perforált; zsákszövésű, nagy szakítószilárdságú.

Diffúziós tetőfólia: ezek a fóliák tetőterek védelméhez ajánlottak, ahol a tetősíkba hőszigetelés is kerül. Beépítésük egyszerűbb, mint a hagyományos tetőfóliáké. A tetőfólia védi a hőszigetelést az esetlegesen bejutó csapadéktól, de ugyanakkor a tetőterekben felgyülemlett párát átereszti, így nem megy tönkre idő előtt a tetőszerkezet és tartósan megmarad a szigetelés hőszigetelő képessége. Ezek lehetnek: deszkázatra fektethető; lemezfedések alá, hőálló, hőszigetelést segítő, vastagabb; hővisszaverő, hőálló, távtartó szőnyeggel, síklemez alá.
Mindezeket mérlegelve a választott fólia vastagsága és szakítószilárdsága mellett, javasolt fektetési módját és a fólia hőállóságát is megtudnunk, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket.

Sára