Falszárító vakolat- Megoldás a vizesedésre, sóvirágzásra, penészre
Falszárító vakolat- Megoldás a vizesedésre, sóvirágzásra, penészre

Falszárító vakolat- Megoldás a vizesedésre, sóvirágzásra, penészre

Régi épületeink, társas házaink egyik leggyakoribb problémája – a korábbi építési technológia és építési szokások miatt – a vízszigetelés hiánya, és az ezekből származó hibák.

Az ilyen falaknál a hiányzó vagy sérült szigetelés miatt az építőanyagok kapillárisain keresztül a környezetből víz jut a falakba. A vízben oldott sók is találhatóak.
A kapillárisok pórusméretétől függően az egyensúlynak megfelelő magasságig húzódik fel a víz a falakban, majd a falfelületen elpárolog.
Az oldott sók a vakolatban maradnak, és ezek okozzák a felületen a festékek elszíneződését, a „sókivirágzást” és a vakolatok mállását, leválását. Ez a folyamat akkor is folytatódik, amikor a falat vízszigeteléssel látjuk el, mert a szigetelés felett, a falban még mindig jelentős mennyiségű víz és só lehet. Egy vastag fal kiszárítása több évig tarthat!
A nedves falak hőszigetelő képessége lecsökken, fűtési költségek nőnek. A vizes falak ideális táptalajt képeznek az algáknak, gombáknak és egyéb biogén anyagoknak. Megjelenik a penész, ami jelentős egészségügyi kockázatot rejt magában.
A vizesedés problémája új épületeknél is előfordul, ha a szigetelés nem, vagy nem megfelelően valósult meg!
A legkézenfekvőbb megoldás a falszerkezet és annak vakolatának helyreállítása – legyen szó pincéről, alagsorról, földszintről vagy az épület bármely részéről.
A nedves és sóterhelt falakat nem javasolt hagyományos vakolattal ellátni, mivel az általános felhasználású vakolatok normál szerkezetűek – nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak belső kapillárisokat, nem tudják felszívni a vizet – így a falszerkezetek szárítását nem képesek ellátni.
Több gyártónak is létezik azonban költséghatékony felújító, falszárító vakolata, amelynek működési elve a falszárító vakolat hidrofób (víztaszító) tulajdonságán alapul. Ennek köszönhetően a falakban felfele törekvő nedvesség nem képes mélyen a vakolatba hatolni, hanem a határfelület közelében (a vakolat és a falazat határán) intenzíven és észrevétlenül elpárolog. A falfelület mindig száraz, így hibátlan marad, a vízben oldott sók pedig a vakolat pórusaiban raktározódnak el és nem jutnak a felszínre.
Mivel ezek a vakolatok nagy légpórusúak, hőszigetelő tulajdonságuk is jó, így megnövekszik a határoló falak belső felületének a hőmérséklete. Ezzel elérhető, hogy párakondenzáció nem, vagy csak igen ritkán lép fel, minek következtében megszűnik a penészesedés.
A falszárító vakolattal történő felújítás a környezetet megkímélve teszi újra teljes értékűen használhatóvá az épületet, egészséges, higiénikus életteret biztosítva lakói számára.
A megoldás kívül és belül egyaránt alkalmazható, csak arra kell ügyelni, hogy a felületet ne zárjuk le párafékező színvakolattal vagy festékkel, mert akkor nem tud elillanni a nedvesség. A felületen alkalmazható, megfelelő páraáteresztéssel rendelkező anyagok a szilikon és szilikát tartalmú vékonyvakolatok és festékek.

Sára