Építkezők kisokosa: Élet a nyílászárók mögött
Építkezők kisokosa: Élet a nyílászárók mögött

Építkezők kisokosa: Élet a nyílászárók mögött

Mire figyeljünk nyílászáró választáskor? Új lakóház kialakításakor, vagy a régi felújításakor a nyílászáró beszerzést elsősorban praktikussági és takarékossági szempontok határozzák meg, amelyek optimális esetben együtt járnak a kényelmi és esztétikai szempontokkal is.

Az építkezés alkalmával a nyílászárók kiemelt szerepet játszanak. Az ajtók és ablakok egyrészt díszei a lakóháznak, hozzájárulnak az épület harmonikus megjelenéséhez, másfelől energiaveszteség, vagy energianyereség szempontjából – a szigetelés mellett – itt lehet a legnagyobbat nyerni vagy bukni. A jól megválasztott ajtó és ablak jelentősen hozzájárul az épület energiamegtartó képességéhez, megfelelve a kor követelményeinek.

A nyílászárók jellegzetesen tükrözik a ház stílusát, igényességét, korát, állapotát. Itt jut be a természetes fény a lakásba, és itt a legnagyobb a hőveszteség, mivel az üvegfelületek hőszigetelő képessége a falazatokhoz viszonyítva körülbelül négyszer-ötször rosszabb. A nyílászárók üvegezett felületeinek m2 arányai jelentősen befolyásolják az épület hőháztartását – az építkezés vagy korszerűsítés alkalmával a hőtechnikai méretezésben előírt tervezési javaslatokat mindig és mindenkor szükséges betartani.

Milyen anyagú nyílászárót válasszunk?

Az építtetők és felújítás előtt állók dilemmája, hogy fa, műanyag vagy aluminium, nyílászárók kerüljenek beépítésre, a választás essen egyedi vagy típustermékre, íves, avagy szögletes legyen-e a nyílászáró? Ezen kérdésekre csak a lakóház, és a helyszíni tájjellegzetességek ismeretében adható pontos válasz. Általánosságban elmondható, hogy az íves és egyedi ablakokkal változatosabb, eredetibb hatást érhetünk el – némileg drágábban. Azonban nehezebb a döntés a fa és a műanyag esetében. Kétségtelen, hogy bizonyos lakóépületekhez jobban illeszkedik a fa nyílászáró, mint a műanyag. A természetes faanyag mellett szólnak a következők: házilag is könnyen karbantarthatók, tetszőleges színre felületkezelhetőek. A fa ablakok hang-hőszigetelő képessége jó, légzárásuk fokozott, főleg ha korszerű háromrétegű üvegezéssel készülnek a gyártás során. A műanyag nyílászárók nem igényelnek felújító felületkezelést, nem korhadnak és nem vetemednek, ha gumitömítései hibátlanok jól záródnak, kiváló hang- és hőszigetelő képességgel rendelkeznek, ráadásul az áruk is egyre versenyképesebb.

Az építkezők, felújítók a korszerű gyártástechnológia jóvoltából extra igényeket is kielégítő nyílászárók között válogathatnak, a gyártók egyedi kéréseket is teljesítenek, akár formatervezett nyílászárók elkészítését is vállalják. A műanyag nyílászárók, első ránézésre egyformák, viszont a felhasznált anyagok és a gyártási technológiák eltérőek lehetnek, ezért vásárlás és beépítés előtt javallott körültekintően tájékozódni, és a garantált minőség mellett dönteni.

A nyílászárók hőtartó képessége – a többkamrás tokrendszerek és nyílókeret kialakítás mellett – a kombinált szendvics rendszerekben polisztirol szigetelőanyag felhasználásával növelhető. Családi lakóházak tervezésekor az építtetők körében sokszor felmerül a kérdés, osztott kazettás, vagy a tele üveges nyílászárót tervezzünk lakásunkba. A választásban a lakókörnyezetnek döntő szerepe lehet. Az osztott kazetták a hagyományos népi jegyeket hordozzák magukban és főleg a vidéki építészeti stílust jellemzik, az osztások rajzolata esztétikailag emelheti a helyiségek megjelenésének színvonalát.

A praktikus álosztások a könnyebb tisztíthatóságot szolgálják, melyek az üvegtábla közzé építve, vagy a nyílószerkezet előtt, rátét díszítőelemként alkalmazhatóak. A teleüveges nyílászárók mellett szól, hogy nem törik meg az elénk táruló látvány. A nyílászárók legfontosabb szerepe hogy elválasztják, illetve összekötik a lakást a környezettel, az egyes helyiségeket egymással. Számuk-elhelyezésük tehát kulcsfontosságú az egészséges környezet kialakítása szempontjából.

Az ablakszerkezetek két fő része a szárny és a tok. A tok szerepe sokrétű, egyrészt az ablakot a befogadó falszerkezethez kapcsolja, hordozza a szárnyat, vagy szárnyakat vasalatok szerelvények közvetítésével, biztosítva a mozgatás és nyitás-zárás lehetőségét. Ahhoz, hogy a mozgatás és zárás optimális legyen nagyon jó minőségű vasalatokra van szükség, ami jelentős különbség a régi, ill. új nyílászárók között. Az új generációs szerelvények vasalatok többpontos záródást biztosítanak, ezáltal a tok és szárny közötti kapcsolatban síklapuságot és a pontos illeszkedést biztosítják.

Magyarországon az Európában is vezető nyílászáró vasalatokat gyártók terjedtek el. Nyitási funkciók szerint megkülönböztetünk, oldalt nyíló, bukó-nyíló, középen felnyíló, bukónyitású és kombinált, toló vagy fix szerkezeteket. A nyílászáró vasalatoknak, és a speciális tömítő-profiloknak köszönhetően a nyílászárók csak minimális légáteresztést biztosítanak, ami a gyakorlatban „hermetikus” zárást jelent. A műanyag és alu kombinált nyílászáróknál a tökéletes záródás miatt, a keletkező pára az ablakokon csapódik le. Amennyiben az épületben nincs klíma, hővisszanyerős szellőztetés, ezt a kellemetlenséget az alapos és gyakori szellőztetés megoldja, vagy keressük a résszellőző funkcióval szerelt nyílászárókat.

Rendkívül fontos a nyílászárók beépítésénél, hogy a tökéletes kivitelezés érdekében csak szakszerűen képzett és műszaki szakértelemmel felvértezett szakember végezze a munkálatokat.

Sára