A BRAMAC SOLAR bővülése
A BRAMAC SOLAR bővülése

A BRAMAC SOLAR bővülése

A tetőrendszerek napjainkra már komplex szolgáltatási csomagok is lehetnek, amelyben akár nagyteljesítményű, megújuló energiát biztosító berendezések is szerepelhetnek.

Bramac Kft. Solar divíziója 2008. év elején jött létre, azzal a céllal, hogy a Bramac Tetőrendszer még teljesebb legyen és a megújuló energiákat használni vágyók igényeit is esztétikus és nagy teljesítményű megoldással tudjuk kielégíteni. Rögtön az első évben sikerült elérni a kitűzött célokat, majd 2009-ben 30%-kal tetézni azt. Persze, erre könnyen lehet legyinteni, hogy kezdetben nem nehéz látványosan növekedni, és akkor még válság sem volt. Nos, a válság ellenére 2011. és 2012. közötti időszakra a Bramac-nak sikerült kezdeti eladásait megtöbbszörözni, ezzel kétszámjegyű piaci részarányt elérni a napkollektorok piacán. A sikernek valószínűleg több összetevője van: kell jó termék, kell emellé szakmai támogatás és kellenek lojális partnerek.

Az idei évben e bevált recept alapján kerültek bevezetésre a Bramac napelemes rendszerek. A jó terméket ez esetben a Németországban fejlesztett és gyártott cellatechnológia jelenti. A napkollektorokhoz hasonlóan itt is találkozunk lapostetős és magastetős megoldásokkal, utóbbin belül fedésbe integrált és fedés felett elhelyezkedő kivitellel. A fedésbe integrált napelemek burkolókerete saját, szélcsatornában kifejlesztett megoldás. A fejlesztés lényege, hogy a napelemek korlátlan mennyiségben sorolhatók akár gerinc-, akár oldalirányba, mert maga az üvegfelület működik vízelvezetőként, a burkolókeretben pedig csak annyi csapadék folyik, amennyi éppen oda hullik.

Az áramtermelő napelemes berendezések méretezése lényegesen egyszerűbb, mint a hőt termelő napkollektoros berendezéseké. Azonban itt is van néhány fontos szabály, amit érdemes betartani, hogy rendszerünk gazdaságosan és megbízhatóan működjön. A tervezés legfőképp az egyenáramot termelő napelemes rendszer és az egyenáramot váltóárammá alakító inverter összehangolását érinti. A napelem mező által megtermelt áram és az inverter által leadható áram feszültségének aránya 0,8 és 1,1 között legyen. Ellenkező esetben vagy túlterheljük az invertert, vagy nem használjuk ki a berendezés nyújtotta lehetőségeket, így az nem lesz gazdaságosan üzemeltethető.

Másik fontos szempont, hogy a rendszer szélsőséges hőmérsékleti tartományokban is működjön, méghozzá úgy, hogy a napelem által leadott feszültség inverter bemeneti feszültségtartományán belül legyen. A napelem rendszerek működését ugyanis jobban befolyásolja a környezeti hőmérséklet, mint a napsugárzás intenzitása. Ez azt jelenti, hogy egy napelemes rendszer felhős időben is jó teljesítményt nyújt, de erős felmelegedés hatására csökken annak teljesítménye a cellák megnövekedett ellenállása miatt. A telepítés tájolását és a modulok dőlésszögét tervezéskor itt is figyelembe kell venni, illetve azon túl a háztartás villamosenergia-igényét is. A rendszer megtervezését erre a célra létrehozott, helyi időjárási viszonyokat figyelembe vevő szoftver segíti. A szolgáltatók az új energiatörvénynek köszönhetően kötelesek átvenni a zöld energiát, méghozzá olyan áron, amilyenen azt kiszámlázzák. Mindezt az elfogyasztott éves mennyiség mértékéig. A napelemes rendszereket a szolgáltatóval engedélyeztetni kell, mely eljárás lebonyolításában szívesen segít a Bramac Kft.

Bízom abban, hogy a napkollektorainkhoz hasonló sikert tudunk elérni ugyanilyen rövid időn belül. Teszem ezt azért, mert a bevált recept most is rendelkezésre áll: megvan a jó termék és szakértelem, valamint a hozzáértő partnerekből sincs hiány, bizonyíték erre az idei évben már megvalósult Bramac napelemes rendszerek.

Kóbor Csaba
alkalmazástechnikai vezető
Bramac Kft.

Sára