menü

Tájékozodjunk a burkolatok jelzései között

Címkék

Tájékozodjunk a burkolatok jelzései között

Igaz a végső döntést az ügyfelek a burkolat megjelenése, dizájnja alapján hozzák meg, sok olyan tulajdonsága van a lapoknak, amiket figyelembe kell venni választáskor. Ezek a tulajdonságok a burkolatok csomagolásán is megjelennek. Cikkünkben ezeket a jellemzőket és jelzéseket szeretnénk megismertetni.

Tájékozodjunk a burkolatok jelzései között illusztráció

1. PEI-érték, vagyis 
a kopásállóság
Az egyik leglényegesebb szempont a döntés meghozásánál a lapok kopásállósága, vagyis hogy mekkora ellenálló képességgel rendelkeznek az igénybevétellel szemben.
5 értéket különbözetünk meg, ezek a következők:
PEI 1: A legkevésbé strapabíró lapok, melyeket olyan helyiségekbe ajánlunk, ahol a legkevesebb terhelés éri a burkolatot, mint például a hálószoba. Fürdőszobákba is le lehet rakni, ha azt puha talpú papucsban használjuk, de a fürdőbe inkább erősebb lapokat ajánlatos választani. Falburkolatként felhasználható.
PEI 2: Ezek a lapok elhelyezhetők olyan helyiségekben, amelyek átlagos forgalommal rendelkeznek. A legtöbb helyiségben megállja a helyét, kivétel ez alól az előszoba és a nagyobb forgalmú terek. Érdemes a fürdőbe is ezt választani.
PEI 3: Olyan helyiségekbe javasolt, amelyek az átlagtól nagyobb forgalomnak, viszont jelentősebb megterhelésnek nem feltétlen vannak kitéve. Ilyen lehet a nappali, ahol többször és többen is megfordulunk, de ezt nagyrészt puha lábbeliben tesszük.
PEI 4: Ezek a lapok már lényegesen több terhelést kaphatnak, így tanácsos őket előszobákba, üzletekbe és irodákba lerakni.
PEI 5: A legnagyobb igénybevételnek kitett terekbe célszerű az elhelyezése, mint például a bevásárlóközpontok és társasházak folyosói. 

 

Pei szám  - 1

2. Kalibrációs-szám
Tudnunk kell, hogy az azonos méretben legyártott lapok nem minden esetben felelnek meg a névleges méretnek (pl. 40x60 cm), pár milliméternyi eltérés előfordulhat. Így jön létre a burkolat valós mérete, eszerint válogatják és csomagolják őket, ugyanis a nagy eltérések esetében esztétikai problémák merülhetnek fel fugázás után. Érdemes meggyőződni róla, hogy azonos kalibrációs számmal rendelkező csempéket veszünk, ezek a csomagoláson feltüntetésre kerülnek.

3. Fagyállóság
A burkolat fagyállóságát a vízfelvételi tulajdonsága adja meg. Az előírás szerint a lap tömegének 0,5%-ánál nem lehet nagyobb ez az érték. A hazai időjárási feltételeknek megfelelően ez 0,3%, ezeket a burkolatokat ajánljuk kültéren felhasználni.

 

Építkezők kisokosa június - 1

4. Eltérés a színárnyalatban
Az egy gyártásból származó lapok legnagyobb részének hibátlannak kell lennie, mindössze pár százaléknyi eltérés engedett meg. Elkerülhetetlen a lapok különbözősége, mert a máz (az anyag, amivel bevonják) összetevőinek felépítése akaratlanul is megváltozhat. Ennek következtében lehetnek színárnyalatbéli különbségek a lapok között. Ezeket a dobozon az ABC betűivel jelölik a gyártók. Érdemes tehát egy gyártásból származó burkolatokat vásárolni, hogy ne fordulhasson elő esztétikai probléma. A természetes hatású (pl. fa, kő, márvány) burkolatoknál ezek az eltérések a realisztikusság elérése érdekében szándékosak, előfordulnak árnyalatbéli eltérések akár egy csomagoláson belül is.

 

Építkező kisoksa 2. - 1

5. Csúszásmentesség
Az egyik leggyakoribb háztartási baleset a nedves padlón való elcsúszás, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő ellenállással rendelkező lapokat tegyünk le legfőképp a vizes helyiségekben, de máshol is nagy szükség van rá. A csúszásmentességet R-skálán jelölik.
R9: közületi felületek, általános felhasználás (pl. lakóterek, irodák)
R10: csúszásmentes felület (pl. éttermi- és teakonyhák, fürdőszoba, raktár)
R11: nagyobb fokozatú csúszásmentesség (pl. tejüzem, sajtgyártás, hűtőkamra)
R12: maximálisan csúszásmentes (pl. nagyüzemi konyha, húsfeldolgozó)
Előfordul, hogy nincs feltüntetve a dobozon csúszásmentesség. Ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, egyszerűen csak nem nyomták rá vagy nem vizsgáltatták ki. Fontos, hogy az R-skála a száraz cipőtalpra vonatkozik, a mezítlábra vonatkozó csúszásmentességet A, B vagy C betűvel jelölik.

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!