menü

Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban!

Címkék

Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban!

Azt már tudjuk, hogy szigetelni elengedhetetlen. Tudjuk-e azt is, hogyan alapozhatjuk meg stabilan házunk pénztárcakímélõ energiatakarékosságát?

Szigeteljünk pénztárcakímélő vastagságban! illusztráció

Meg kell ismernünk a szigetelõanyagok hõvezetési tényezõ (lambda érték) és vastagság adatainak öszszefüggését, hogy mindezt figyelembe véve tudjuk a hõtanilag és „pénztárcabarátilag” optimális szálas szigetelõanyagot kiválasztani megépíteni kívánt épületszerkezetünkhöz.


Beépített magastetõ esetén egy kész szerkezet „U-értéke” (azaz hõátbocsátási értéke) minimálisan  0,25 W/m K kell legyen
a jelenlegi építõipari rendeletek alapján. 2015-tõl új építõipari szabályozás életbe lépésére számíthatunk, amely a jelenleginél lényegesen szigorúbban kezeli majd az építõipari kivitelezéseket, pl. ez a minimum hõátbocsátási érték jelentõsen lecsökken: 0,17 W/m K-re. Persze nem cél, hogy minden építkezõ hanyatt-homlok elkezdjen beletemetkezni a paragrafusokba, ezért egyszerûre véve inkább megmutatjuk, mit is jelent ez és hogyan fordítható gyakorlati hasznunkra.

Jelenleg a piacon különbözõ minõségû (hõvezetési tényezõjû és vastagságú) szálas ásvány(üveg)gyapot szigetelõanyagok vannak forgalomban és mindnek megvan a maga, gyártó által nem véletlenül ajánlott felhasználási területe. Ferde tetõ szigeteléséhez is számos variációs lehetõség létezik: sokféle kombinációt rakhatunk össze a különbözõ lambdájú és vastagasági méretû szigetelõtekercsekbõl és ezek közül is vannak a szakemberek által a vásárló érdekében preferált megoldások.

Ami miatt érdemes egy ilyen variációs listát tüzetesen végig vizsgálni az, hogy egyértelmûen látható belõle, hogy amíg például egy 0,044-es lambdájú szigetelõanyagból több mint 30 cm szigetelési vastagság beépítése szükséges, addig ugyanazon hõszigetelési teljesítmény eléréséhez egy jóval innovatívabb 0,032 lambdájú termékbõl annak kb. 2/3-a bõven elég! Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a nagyobb vastagsághoz tartozó tartószerkezeti és rögzítõ elemek járulékos többletköltsége sokszor jelentõ-sen, a tervezettnél is nagyobb mértékû lehet, így az olcsónak tûnõ szigeteléssel végül drága szerkezet készül.

Beépített tetõtérnél a ferde tetõt úgy kell leszigetelni, hogy a lehetõ legminimálisabbra csökkentsük az esetleges hõhidak keletkezését a szarufák mentén is. Erre az egyik leghatékonyabb módszer még mindig az URSA egyedi XPS-bakos tetõszigetelési megoldása, amelyben a szarufákat extrudált polisztirol bakkal megmagasítjuk meg, és az így kialakított magasabb közöket töltjük ki jó minõségû URSA üveggyapot szigeteléssel. Mindez az URSA SECO PRO tetõfólia családdal, és az egész rendszer gondosan kivitelezett beépítésével együtt már hosszútávú és magas minõségû megoldást garantál.

Padlásfödém szigeteléséhez egyértelmûen kiváló, ám akár ferde tetõ szigetelése is megoldható egy minimum 0,039 hõvezetési tényezõjû szigetelõanyag (pl. URSA DF 39) beépítésével.

Tanács: Mindig érdemes szakember tanácsát kikérni, mielõtt az ember hasára csapva felrakja az utánfutóra az épp a héten elérhetõ legolcsóbb szigetelést! Lehet, hogy pont beleválasztunk a „tutiba”, de egyáltalán nem biztos, hogy az „akciós árban” található az igazi megtakarítás. Meglepõ lehet, de bizonyított tény, hogy jobb minõségû anyag használatával sokat megtakarítunk összességében a felhasznált szigetelõanyag m2-en, a munka óradíjon, a kész szerkezet segítségével pedig a ház által fogyasztott energián, és ezzel még a rezsiköltségen is…

Forrás: URSA Salgótarján Kft.

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!