menü

Öntözze növényeit esővízzel!

Címkék

Öntözze növényeit esővízzel!

A víz az egyik legfőbb természeti kincsünk, mégsem bánunk vele takarékosan. Környezettudatos, 21. századi, anyagilag is takarékos megoldás az esővíz gyűjtése, hiszen akár a háztartás vízigényét is fedezhetjük belőle. Mégis kevesen élnek még ezzel a lehetőséggel.

Öntözze növényeit esővízzel! illusztráció

Egyes helyeken fúrhatóak kutak, kiépíthetőek kerti csapok, vízaknák, de mi a helyzet azokkal a területekkel, ahol ezt a jogszabályok, talajszerkezet nem teszik lehetővé illetve, ha a lakók ennél környezettudatosabb megoldást választanának, s a kút helyett az esővíz begyűjtése mellett döntenek? Erre is van megoldásunk!
Megszomjazunk, megnyitjuk a csapot; tiszta ruhát szeretnénk, beindítjuk a mosógépet; naponta többször is leöblítjük a WC-t és akkor még nem beszéltünk a fogmosásról, a tisztálkodásról, főzésről, takarításról, viráglocsolásról. Felsorolni is nehéz azokat az otthoni elfoglaltságokat, amelyekhez mind vizet használunk. A víz- és csatornadíjak azonban éves szinten százezer forintos nagyságrendű költséget is jelentenek egy háztartásban. Bár többnyire azt halljuk, a Föld vízkészlete vészesen fogy, még ma is sokan pazarolják ezt az értékes kincset, és viszonylag kevesen élnek egy környezettudatos, jövőbe tekintő lehetőséggel, az esővíz-gyűjtéssel. Ez az egyszerű megoldás kézenfekvő és olcsó, hiszen bárki gyűjtheti a lehulló csapadékot. Elgondolkodtató: mivel Magyarországon évente átlagosan 500-750 mm csapadék esik, ha hazánk összes lakója gyűjtené az esővizet, az ökofitness.hu adatai szerint ezzel a mennyiséggel 15-ször lehetne feltölteni a tatai Öreg-tavat, amely 2,69 km2 felszíni területű. Naponta akár 200 liter vizet is elfolyatunk, miközben maximum 5 litert használunk főzéshez és folyadékpótlásra.

„Az esővíz gyűjtése nemcsak kör­nyezet­tudatos me­gol­­dás, hanem kiváló választás akkor is, ha spórolni szeretnénk, hiszen vannak olyan otthoni tevékenységeink, amelyekhez felesleges a drága, tisztított vizet használni. Az egyik legmodernebb technológiát jelentik azok a vasbeton tartályok, amelyek a föld alatt kapnak helyet és az esővizet gyűjtik össze. Ezek az elemek fedettek, így szennyeződés nem juthat a tartályon belülre, a víz pedig nem algásodik, büdösödik. Ráadásul a beton a legidőtállóbb szerkezet, ezek a tartálytestek is hosszú évtizedeken át tartó megoldást jelentenek. A földalatti tartályból a talaj hőszigetelő képességének köszönhetően hideg vizet nyerhetünk a legnagyobb forróságban is, és mivel csak egy aknafedél látszódik, a tartály feletti terület szabadon használható, így autóval is közlekedhetünk felette. Mivel ezek az elemek nagy teherbírásúak, akár parkolhatunk is felettük”
Egy átlagos családi ház igényeihez elegendő egy 4-5 m3-es vasbeton tartály, de ennél nagyobbak is léteznek a piacon. Minél nagyobb a tartályunk, annál hatékonyabb megoldást érünk el. Sokan műanyag tartályokat állítanak az ereszcsatornához, ezek ugyan olcsóbb megoldást kínálnak, de túl nagy mennyiséget nem képesek tárolni.


A vasbetontartály telepítése nem túl bonyolult, akár magunk is kialakíthatjuk a rendszert. De hogyan kezdjünk hozzá, ha nem akarunk szakembert hívni? A tartályt az épületünktől néhány méteres távolságban, az ereszcsatorna lefolyókhoz minél közelebb célszerű lerakni, hogy minimális földalatti csővezetéket kelljen elhelyezni. A helyét egy kb. 4m2-es zöldterületen jelöljük ki, de betontartály esetén akár a házunk melletti kocsi behajtó alá is kerülhet. A tartályt, méretétől függően, kb. két méter mélységben, a földbe ásva kell elhelyezni. Az ereszcsatornát a földalatti tartállyal egy műanyag csatornacső segítségével tudjuk összekapcsolni, amelyet bármelyik barkácsáruházban beszerezhetünk, és minimális költséget jelent csupán. Az esővízgyűjtő telepítése során egy túlfolyó vezetéket is szükséges elhelyeznünk, előfordulhat ugyanis, hogy nagyobb mennyiségű csapadék esik, mint amennyit a tartályunk össze tud gyűjteni. Ebben az esetben, a túlfolyó vezetéknek köszönhetően a felesleges víz elszikkad a talajban.
Újépítésű ingatlan esetén célszerű –és mindenképp idő és költséghatékony- már az építkezés során kialakítani az esővíz gyűjtésére alkalmas rendszert. A legtöbb tartály ugyan utólag is telepíthető bármelyik családi ház kertjébe, azonban előre gondolkodással elkerülhetjük az utólagos építkezéssel járó felfordulást, illetve egyszerre vagyunk környezettudatosak és gondolunk a pénztárcánkra is, hisz már az „üzembe helyezés” első percétől nem fogjuk pazarolni a drága, kezelt vizet. Ráadásul vannak olyan növények, amelyeknek nem is tesz jót a klóros, tisztított, kemény csapvíz. Az anyagiak persze, legyen bármilyen jó megoldásról is szó, sok családi beruházást meghatároznak, így fontos tudnunk azt is, hogy az esővízgyűjtő tartályok kialakítása maximum 3-5 év alatt mindenkinek megtérül.
Amennyiben akna elemekre, kútgyűrűre vagy a környezettudatos esővízgyűjtő tartályra van szüksége, keresse a Gulyás Tüzép szaktanácsadóit bizalommal!

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!