menü

Nyílászárók karbantartása, mire figyeljünk?

Címkék

Nyílászárók karbantartása, mire figyeljünk?

Sokan abban a tévhitben lehetnek, hogy a műanyag nyílászárók semmilyen karbantartást nem igényelnek, de ők tévednek!

Nyílászárók karbantartása, mire figyeljünk? illusztráció

 Azért, hogy az ablakunk hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente legalább egyszer az alábbi karbantartási munkálatokat javasoljuk végrehajtani:
Először is ellenőrizzük a vasalatok és a zárak problémamentesen, akadás nélkül működnek-e. Ha azt tapasztaljuk, hogy a mozgó alkatrészek nyikorognak akkor használjuk erre a célra alkalmas műszerolajat (csak fém alkatrészekhez) ennek elhárítására. Figyeljünk arra, hogy a gumi tömítésekre ne kerüljön belőle.
Ha súrlódást tapasztalunk az ajtó vagy ablak mozgása során akkor finomhangolni kell nyílászárónkat. A nyílászárók finombeállítása az épület előre nem látható elváltozásai, diletálása miatt vagy a sokéves használat miatti elállítódás következtében válhat szükségessé. Ennek orvoslását magunk, házilag is elvégezhetjük egy 4 mm-es imbusszkulccsal.
Az ablakunk alsó pántjánál, ha levesszük a takaróelemet akkor egy imbusz állítási lehetőségünk lesz amivel az ablakot lehet emelni és süllyeszteni.
Az ablakon található imbuszos állítási lehetőséggel a mélységet tudjuk állítani (síklapú záródás erősségét).

 


Fontos, hogy ellenőrizzük a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani. A tömítéséket gumiápolószerrel kell bevonnni, így az idő előtti elöregedést el tudjuk vele kerülni.
Ezeket a beállításokat, óvintézkedéseket ha betartjuk megőrizhetjük nyílászárónk állagát, és biztosítjuk a problémamentes működését.

A nyílászárók állítási lehetőségei:

  1. Függőleges emelés, süllyesztés
  2. Oldal irányú mozgatás
  3. Az ablakon található imbuszos állítási lehetőséggel a mélységet tudjuk állítani (síklapú záródás erősségét)
Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!