Mészfestés régen és most
Mészfestés régen és most

Mészfestés régen és most

Manapság egyre inkább népszerűek az erősebb színek a falfestésben, amely a könnyen színezhető diszperziós falfestékeknek köszönhető. Viszont a hagyományokkal rendelkező mészfestés – mint régi módszer – még mindig használatban van.

Népszerűsége többek között abból fakad, hogy a mészfestéssel bárki könnyen dekoratívvá varázsolhatja otthonát! Az oltott mész önmagától is megköt, bármilyen adalékanyag nélkül, így igen egyszerű és gyors a festés folyamata.

A mészfestés előnyei:

  • Könnyű vele dolgozni, egyszerű technika, gazdaságos
    • Fertőtlenítő-, penészgátló hatású, párás helyiségekben is kiválóan alkalmazható
    • Biztosítja a falak légáteresztő képességét
    • Elegáns pasztellszínekre színezhető
    • Nedves felületeken is alkalmazható (nem szabad alá glettelni!)
    • Használata nem igényel szaktudást
    • Környezetbarát

A mész az egyetlen olyan természetes anyag, amely engedi lélegezni a falat – ezáltal előzi meg a penész kialakulását, az egészségre káros anyagok megjelenését. A mész természetes tulajdonságai: a lúgos kémhatás és a légáteresztő-képesség, mely természetes anyagának köszönhetőek. Mészfestéssel durvább felület jön létre, mint a ma kapható igen divatos diszperziós falfestékekkel.

Hogyan meszeljünk házilag, mire figyeljünk?

Első lépésként: a meszelést mindig a mész friss kikeverésével kezdjük. Az oltott meszet javasolt átszűrni, hogy ne kerüljön bele szennyeződés, csomó. A falat a tevékenység előtt portalanítsuk, ha kint dolgozunk,lehetőleg árnyas időben tegyük, mert a túl gyors száradás nem megfelelő eredményt hozhat. A mész kikeverése mindössze annyiból áll, hogy a mészhidrátort vízzel kell összekeverni, ezek után pedig következhet is a fertőtlenítés, vagyis a festés. Korongecset a legpraktikusabb eszköz, amivel a nedves falara felvihetjük az anyagot, az eredmény pedig a kellemes illatú, hófehér, fertőtlenített fal. Felhordás során a következő réteg felvitelét mindig merőlegesen az előző rétegre vigyük fel, miután az megszáradt. Legalább három réteg felvitele után látszik a kívánt eredmény. A meszelés népszerűsége napjainkban is annak köszönhető, hogy ezzel az eljárással kapjunk a leginkább természetes vakolatot, és nem utolsósorban ára is kedvező.

A Gulyás Tüzép saját mészüzeméből származó kiváló minőségű mésszel szolgálja ki vásárlóit.

Sára