menü

Galériát építettünk, de nyomott lett a tér

Címkék

Galériát építettünk, de nyomott lett a tér

Galériát építettünk, de nyomott lett a tér illusztráció

Galériát építettünk, de mind felül, mind alul nyomott lett a tér

Hagyományos galériát abban az esetben alakíthatunk ki, ha alatta és rajta is biztosítható az úgynevezett állómagasság, az 1,95 méter. Ehhez legalább 4,20-as belmagasság szükséges, ám bizonyos kényelmi szempontokkal megalkudva kisebb méretek esetén sem kell lemondanunk a galériáról.

Hogy mekkora galériát építhetünk, egyrészt függ a szerkezetnek helyt adó szoba nagyságától, adottságaitól, alaprajzától, másrészt attól, hogy a megemelt szintre milyen funkciót betöltő helyiséget tervezünk. Ha nappaliban vagy a nagy belmagasságú egyszobás lakásban tervezünk galériát, az többféle szerepet is betölthet. Leggyakrabban hálószoba kerül a magasba, de van, aki az elmélyedéshez, relaxáláshoz keres kellő elkülönülési lehetőséget, s otthoni irodává, dolgozószobává alakítja a magasban nyert teret. Egy ideális méretű galéria már tartós értéknövelő tényező is, a lakás eladásakor a pluszteret 30-50 százalékban hozzászámolhatjuk az alapterülethez is.

Mielőtt hozzáfogunk az építtetéshez
A munkálatok megkezdése előtt kérjük ki építész, belsőépítész, statikus tanácsát, véleményét. A szerkezeti megoldás kialakítása miatt ugyanis körültekintően kell eljárnunk a teljes biztonság, stabilitás elérése érdekében. Építményünk lehet a falhoz rögzített, de kialakítható olyan önhordó szerkezet is, amely nem kapcsolódik építészeti elemekhez, hanem a saját lábán áll meg. Szabályos galéria esetén szükséges, hogy alatta és rajta is biztosítható legyen a 195 centiméter állómagasság, de tárolótérnek, hálófülkének megfelel a 120-160 centiméteres magasság is. A szabványos, 2,65 méteres belmagasság esetén ne kísérletezzünk, legfeljebb egy-egy ajtó fölé építhetünk nagyobb tárolópolcot.

Funkciók sokfélesége
Felhalmozódott tárgyaink, ruháink elhelyezésére alkalmazható a tehertartó, de nem járható galéria. Ilyen például az előszobai tárolóhíd, ami lehet beépített, szabadon álló, falhoz illesztett, illetve hídszerűen kialakított építmény. Háromméternyi belmagasság már megengedi a fekvőgalériák kialakítását, ahol az alvókuckóban elég, ha ülni tudunk, mérete egy személynek 200x90 cm, két személynek pedig 200x200 cm. Ha éjjeliszekrényt is szeretnénk, 320 cm széles és 300 cm mélységű hely szükséges hozzá. A magaslatban és a nyitott mélységben rejlő izgalmak kedvelt kamaszszobává is tehetik a galériát. A megközelítést biztosító létrák, hágcsók tovább növelik a gyermekkuckó kalandosságát. A galériára érdemes elhelyezni az alvórészt, alatta pedig kialakítható egy kis tanulószoba vagy játszótér, de kerülhet alá ülőbútor, tárolódobozok, kosarak játékoknak, könyveknek.

 

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!