menü

Épületek vízszigetelése

Címkék

Épületek vízszigetelése

Az építőipar egyik legkényesebb területe az épületek víz elleni védelme, szigetelése.

Épületek vízszigetelése illusztráció

Ha a víz, a nedvesség, a pára és nem kívánt hatásaiknak kitett szerkezetrészek megfelelő szigetelése elmarad, úgy a csatlakozó részek, terasz-, erkély-, vagy fürdőszoba-burkolatok, akár a szom-szédos helységek fal- és padlószerkezetei valamint az építmény teherhordó szerkezeti igen gyors, biztos károsodásoknak vannak kitéve.

A károsodás mértéke az idővel, a nedvesség intenzitásával és a fagyás-olvadási ciklusszámmal egyenes arányban, biztosan növekszik, ezért az alkalmazott vízszigetelések legyenek tökéletesek, és hosszú távon is jól működők.

A vizesedésnek, beázásnak leginkább kitett helyek az erkélyek, teraszok, fürdőszobák és a föld felszíne alatti pincék, alagsorok. Az igaz, hogy még a szigeteletlen vagy hibás vízszi-getelésű burkolt felületeken is a víz a lefolyóba, ereszcsatornába javarészt a burkolat felületén folyik el, de a víz a fugákon vagy egy későbbi burkolólap törésnél keletkezett repedésen át, il-letve a talajból felszivárgó nedvesség vagy lecsapódó talajpára esetén mindig a burkolat alatti ragasztórétegbe kerülhet.

A bekerült nedvesség pedig továbbszivárog a szerkezet felé, kültéren a tél során megfagy, a burkolat feltöredezik és a lapok elvállnak aljzatuktól. A réseken át pedig egyre több víz, nedvesség jut a teherhordó szerkezethez.

A folyamat nem kivételez semmilyen hidegburkolattal. Ezért a kivitelezések során nem elhanyagolható a vízszigetelés elkészítése, mivel a későbbiekben az okozott károk utólagos helyreállítási költsége nagyságrendekkel magasabb az építkezés folyamán beépített szigetelőrétegénél.

A tökéletesen működő szigetelések elkészítéséhez a MAPEI a MAPELASTIC és a MAPEGUM WPS anyagokat ajánlja. Nagy tapadó-szilárdsága miatt a MAPELASTIC cementkötésű, kétkomponensű, repedésáthidaló, víznyomásálló, kenhető vízszigetelő anyag min-den szabványos építőipari aljzathoz hozzáköt, legyen az újépítésű vagy meglévő, de szilárd állapotú teraszburkolat.

A MAPELASTIC a teraszokon, erkélyeken való használatán kívül kivá-lóan alkalmas akár nedves üzemű helységek- (fürdőszobák, ipari konyhák), medencék és káros környezeti hatásoknak (sóknak, szulfátoknak) kitett betonszerkezetek vízszigetelésére is. 

A MAPELASTIC előnye még, hogy bedolgozása igen egyszerű, illetve felhordáskor az aljzatá-nak nem kell tökéletesen száraznak lennie, és helyes használatával kizárható a felfagyás veszélye.

A MAPEGUM WPS diszperziós, egykomponensű, repedésáthidaló, vízszigetelő folyé-kony fólia, ami a beltéri, folyamatosan
víz hatásának nem kitett helységek vízszigetelésére használható. A MAPEGUM WPS egykomponensű, vödrös anyagként nem csak egyidőben, hanem több alkalommal is felhasználható. Mindkét szigetelő anyag előnye, és ez főleg a bitumenes szigetelésekkel szemben igaz, hogy jól tapadnak az aljzatául szolgáló beton, esztrich vagy vakolat anyagaihoz, és azokhoz a meglévő burkolatokhoz, melyeket az új burkolás előtt nem kívánnak eltávolítani.

Felületükre, fokozott teljesítményű ragasztóval közvetlenül lehet burkolatot fektetni a plusz szerkezeti rétegek (pl. aljzat- vagy szűrőbeton) kihagyásával, csökkentve rétegvastagságot és a munkaidőt. A szigetelés kritikus részeinek számító csomópontok: csőáttörések, mozgási hézagok, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetők biztonságossá. A MAPEGUM WPS rétegbe ÜVEGSZÖVET HÁLÓT kell beágyazni, ha azt repedésáthidaló fóliaként alkalmazzák.

Ugyan ez szükséges a MAPELASTIC esetében is, ha azt olyan nagy igénybevételnek kitett felületen alkalmazzák, mint a terasz, erkély, úszómedence vízszigetelése esetleg megmaradó, régi hidegburkolatok vagy hajszálrepedéses, erőteljesen sérült aljzatok.

Forrás: www.mapei.hu

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!