menü

Építkezők kisokosa: nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan

Címkék

Építkezők kisokosa: nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan

Kis fürdőszoba praktikus tervezésekor folyamatosan helyhiánnyal küzdünk, de ne gondoljuk, hogy egy nagy fürdőszobát könnyebb berendezni, mint egy kicsit.

Építkezők kisokosa: nagy fürdőszoba kialakítása – praktikusan illusztráció

Egy nagy fürdőszoba lakberendezési szempontból nem egy kis fürdőszoba nagyban! Segítségképpen összefoglaljuk, milyen szempontokat célszerű figyelembe venni, tekintettel a fürdőszoba nagy méretére és a legmodernebb trendekre.

1. Evidenciák

Az evidenciák közé tartozik, hogy a nagyméretű fürdőszobát optikailag kisebbé tehetjük sötétebb színek használatával. (Trendi színek a szürke és a fehér árnyalatai!) A nagy fürdőszoba esetében nyugodtan gondolkodhatunk nagy léptékben, vásárolhatunk mindenből nagyobbat: nagyméretű fürdőkádat, zuhanykabint, nagy fürdőszobabútorokat. Beépíthetünk pakoló felülettel rendelkező szárnyas mosdót, duplázhatunk a normálméretű mosdóból, vagy választhatunk eleve dupla mosdót is páros fürdőszobánkba. Használhatunk nagy, sőt óriás méretű, akár márvány padló és falburkoló lapokat is, mert a nagy fürdőszoba „ezt szereti”.

2. Legyünk merészek!

A nagy fürdőszoba teret és lehetőséget ad a játékra, játsszunk bátran az anyagokkal (ásványok, fa, textilek), színekkel, mintákkal, stílusjegyekkel – nyugodtan keverjük az antik/antikolt- és modern elemeket, de figyeljünk az összhangra!! A terünk maradjon tiszta, tágas, áttekinthető.

3. Kerüljük el a gyakori hibákat!

A kis fürdőszobában mindent szorosan a fal mellé, vagyis „szögletesen körbe” rendezünk, hogy megmaradjon az élet és mozgástér. Amennyiben ugyanígy járunk el a nagy fürdőszoba esetében is, középen marad egy nagy légüres terünk, egy luft. Amennyiben versenytáncosok vagyunk, s szeretünk a fürdőszobában gyakorolni, ez egyáltalán nem gond, de ha funkcionálisan használjuk a fürdőszobát, akkor a „nagy tánctérrel” elveszítjük az otthonosság érzetét, sőt a fürdőszobánk hangulata lehangolóvá válhat.

4. Tértagolás, téralakítás

A nagy fürdőszobánk tereit határoló falakkal oszthatjuk logikus használati zónákra. Ez a fal lehet fix beépítésű, vagy átlátszó, de érzékelhető határfelületű, vagy akár paraván is. A teret a világítással is tagolhatjuk. (A színes ledek alkalmazása a fürdőszobákban is divatos!) Megfelelő belmagasság esetén nagy, elegáns kristálycsillárt is tehetünk a fürdőszobába, de ez legyen inkább látványelem. A világítás tervezésekor válasszuk inkább a használati zónánkénti, használati funkcióknak megfelelő világítás kiosztást. Ne feledjük: a fürdőkád formája és mérete alakítja a teret!

5. Éljünk a tér adta lehetőségekkel!

A tágas tér lehetőséget ad arra, hogy különleges formájú, ívű, szabadon álló fürdőkáddal dobjuk fel a fürdőszobát. A kádat elhelyezhetjük körbejárhatóan, átlósan, vagy igazán nagy fürdőszoba esetén akár a helyiség közepére is (!). Ezekre az esetekre választhatunk csinos, saját lábon álló kádat, akár antik vörös- vagy sárgaréz szerelvényekkel. Mivel a tér lehetőséget ad rá, a kényelem mellett a praktikusságra is gondolva állítsunk be nyugodtan zuhanykabint is. Akár relaxációs/wellness zónát is beépíthetünk szaunával, szoláriummal, infrakabinnal, amelyet színnel, mintával, vagy határoló fallal válasszunk le a fürdőszoba többi részétől.

6. Formák, minták és bútorok

Amennyiben építjük, és nem átalakítjuk a fürdőszobánkat, játsszunk el a sokszögletű helyiség, a kerek, az ovális, vagy a páros kád gondolatával, az íves és osztott ablak megoldásokkal. Négyszögletes helyiség harmóniáját fokozhatjuk, ha kerek vagy különleges tükörrel dobjuk fel. A nagy fürdőszoba „elbírja” a mintás, indás vagy geometrikus burkolatokat, a nem szokványos fürdőszobaberendezési tárgyakat, a nagyméretű empire stílusú fotelt, a szófát, a finom szőnyeget, a földig érő függönyt, a klasszikus vonalvezetésű fésülködőasztalt és egyéb, szokatlan berendezési tárgyakat is.

7. Válasszuk a többet és a jobbat

Ha már befektetünk nagy fürdőszobába, válasszunk egyedi fürdőszoba felszerelést és kiegészítőket, hidromasszázzsal felszerelt kádat, vagy jacuzzit, esetleg süllyesztet medencét, különleges szerelvényeket, smart berendezéseket (pl: szagelszívót, okos wc-t), ne hagyjuk ki a bidét, bidé zuhanyt, illetve a piszoárt sem.

8. Vizualitás, fenntarthatóság

A jól megkomponált, nagy fürdőszoba egy nappali hangulatával felérő, inspiráló vizuális élmény. A Gulyás Tüzép Otthon Áruházában látványtervezőink mindezt az élményt képi formába tudják önteni az Ön számára. Az esztétikum és a luxus mellett azonban ne feledkezzen meg a fenntarthatóságról sem, válasszon led világítást és víztakarékos szerelvényeket.

Labancz Istvánné
értékesítő

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!