Csináld magad - Járólapok lerakása házilag
Csináld magad – Járólapok lerakása házilag

Csináld magad – Járólapok lerakása házilag

Járólapok lerakása házilag
Nagyobb felületek lerakásához ajánlatos szakembert hívni, de egy kis leleményességgel, gyakorlattal és megfelelő szerszámokkal, illetve segítséggel magunk is boldogulhatunk vele. Lássuk a lépéseket:

1. Az alapozás
Kisebb beállók esetén legalább 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél viszont legalább 30 centiméter mélyen kiszedjük az adott talajt, és gondoskodjunk hozzá a szükséges vízelvezetésről.

2. A fagyvédő és a teherhordó réteg lerakása
10-15 centiméter, nagyobb teherbírást követelő hely esetében azonban legalább 15-30 centiméternyi teherhordó réteget alakítsunk ki, méghozzá zúzott kő, földneves beton vagy sóder ledöngölésével.

  1. Az ágyazat kialakítása
    Az ágyazat kapcsán javasolt a megfelelő minőségű homok, amiből legalább 2-4 centiméteres réteget húzunk a teherhordó rétegre, ügyelve arra, hogy a felszínt amennyire csak lehet, vízmértékkel és lehúzó léccel egyenletessé tegyük. Fontos ezt a felületet lazán hagyjuk, hiszen a térkő súlyával tömörül majd.
  1. A járólap lerakása
    A lapok lerakását mindig a szélről indítjuk meg, és az esztétika miatt feltétlenül használjunk léceket, szintezőzsinórokat és természetesen vízmértéket is az egyenes vonalak, a megfelelő szélek, illetve a döntés érdekében. A térkövek között legfeljebb fél centis hézagokat hagyjunk.
  1. A fugázás
    Egyik utolsó lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések.
  1. A döngölés
    Utolsó lépés a lerakott járólapok döngölése, amit otthoni körülmények között és kisebb felületeknél egy könnyebb farönkkel végzünk, de van hozzá célszerszám is, egy gumiborítású vibráló gép képében.

Sára