menü

A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván - A víznek és a párának esélye se legyen!

Címkék

A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván - A víznek és a párának esélye se legyen!

Vajon ki szeretne azzal szembesülni, hogy az éppen felújított, szép és új tetője ismét beázik.

A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván - A víznek és a párának esélye se legyen! illusztráció

Vajon ki szeretne azzal szembesülni, hogy az éppen felújított, szép és új tetője ismét beázik.
A tetőfelújítás leggyakoribb oka ugyanis a sok bosszúságot okozó beázás. A beázások oka pedig leggyakrabban a szerkezet cserepek alatti, a külső szemlélő számára láthatatlan tetőszerkezet nem megfelelően vízhatlan kialakítása.
Részletkérdés? Bosszúságot és újabb költséget okozó, korántsem részletkérdés, amely azonban egyszerűen megoldható.
Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. Egy régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyű utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő pl. kerámia tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Helyes, szakszerű kialakítással, normál körülmények között a tető nem fog beázni.
Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek, a pára, ami a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével oldhatjuk meg.
Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság javára dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.


3 ok, ami miatt az alszerkezetet sem hanyagolhatjuk el


1. az időjárást nem szabályozhatjuk!
Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát medencében megszokott jelzővel illetni.
A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.


2. hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva!
Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló tetőcserép lesz, viszont rosszul járunk, ha a szép új cserepek egy sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek.
A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, ami megköveteli vízzáró és páraáteresztő fólia használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

3. nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energia­megtakarításból!
Különösen, ha a tetőtér beépített, közel nem mindegy, hogy az mennyire melegszik fel, esetleg mennyi energia szükséges a kellemes lakóklíma téli-nyári eléréséhez.
A megfelelően méretezett, a szükséges tetőkiegészítő-cserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80-90 Co-ra is felmelegedett héjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliák is. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.

Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvesség és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!