menü

6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt felújításba kezdesz

Címkék

6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt felújításba kezdesz

1. „Mennyi pénzt tudok a felújításra fordítani?”
Ne becsüld alá a felújítás költségeit!

6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt felújításba kezdesz illusztráció

Legyen 30%-al több tőkéd, mint amit a kalkulációd szerint költeni fogsz!
Fontos, hogy a rendelkezésedre álló pénz mellett legyenek kristálytiszták az elképzeléseid arról, hogy milyen végeredményt szeretnél. Tisztázd az elvárásaidat, s légy tisztába ennek minden költségével, s folyamatával. Beszélj olyan emberekkel, akik már átmentek a felújítási procedúrán.
Legyenek elvárásaid reálisak! Elképzeléseid beszéld át a családoddal, s a kivitelező szakemberrel is, hogy az eltérő igények, elképzelések ne okozzanak később konfliktust, felesleges feszültséget.

2. „Ha kicsi a költségvetésem és/vagy sok a felújítandó helyiség, mire összpontosítsak?”
Amennyiben pénzeszközeid korlátozottak, azokra a részekre koncentrálj, amelyek az első benyomást teszik, illetve – befektetési célú felújítás esetén – a legnagyobb értéket adnak a házhoz. Utóbbira a legjobb példa a konyha és a fürdőszoba, előbbire az előszoba és furcsa módon a mennyezetek.

3. „Mit tudok megcsinálni magam és mely esetekben kell szakemberhez fordulnom?”
Olyan dolgokat, mint vízvezeték és elektromos szerelés, hagyj a profikra. Minden másnak eldöntése önismeret kérdése. Mire vagy képes valójában és mire nem, mire lesz időd, mihez vagy ügyes…

4. Légy kritikus a vállalkozó kiválasztásakor!
Tedd fel a kérdést: „Jól kijövök-a kivitelezővel/tudunk-e együtt dolgozni vele/nyugodt szívvel rá tudom-e bízni a munkát? ”
Fontos, hogy sok időt tölts a kivitelezővel a tervezés fázisába, s beszéljetek át minden fontos kérdést, hogy megbizonyosodj, hogy rábízhatod-e a munkálatokat. Kérd el ismerőseidtől olyan kivitelezők elérhetőségeit, akiknek meg voltak elégedve a munkájával, illetve kérj referenciát/referenciákat a kivitelezőtől.

5. „Van olyan kulcsfontosságú javítás, amire feltétlen szükség van?”
Fontos, hogy megvizsgáljuk a ház alapjait, a gerendákat, támfalakat, azok stabilitását, mielőtt felújításba kezdünk. A penész és a víz is nagy károkat – és nem utolsósorban egészségügyi problémákat – okozhat, ezért fontos a vízvezetékek, nyílászárók és szigetelések felülvizsgálata is. Az elektromos vezetékeknek is bírniuk kell azt a teljesítményt, amit rájuk akarunk terhelni…

6. „Melyik helyiség a legfontosabb számomra?”
Nagyon fontos, hogy a ház vagy lakás felújításakor prioritásként kezeld a legfontosabb szükségleteidet és vágyaidat (valamint a családtagjaid igényeit összhangba hozd ezekkel). Fontos, hogy bevidd a számotokra fontos funkciókat a lakásba. Ha főzni szeretsz, a számodra legfontosabb helyiség a konyha lesz, ha a párodnak a pihenés/relaxáció/esetleg a romantika a fontos, akkor - a konyhán kívül - a hálószobára és a fürdőre fektesd a nagyobb hangsúlyt.

Csatlakozzon Hozzánk! Kövessen minket,hogy elsőként értesüljön híreinkről, akcióinkról, nyereményjátékainkról!